Napoved medenja z dne 17.4.2017

17.04.2017 15:25:52

Prva polovica meseca aprila je bila nadpovprečno topla kar ima za posledico popolnoma cvetoča polja oljne ogrščice in bujno vegetacijo v naravi. Kar dva tedna prezgodaj pa je pričel izločati tudi veliki smrekov kapar katerega je letos precej. Največ na območju Koroške, Savinjske, Štajerske in osrednje Slovenije. Drugod prav tako pričakujemo njegov razvoj vendar nekoliko kasneje po 20. aprilu.

Trenutno je v polnem cvetu in začetku medenja oljna ogrščica največ jo je na območju Pomurja in Krško-Brežiškega območja. Padavine so ji koristile medenje pa je odvisno od vremena. Predvsem prehladno je pa tudi noči so prehladne. Najbolje ogrščica medi v drugi polovici cvetenja. Glede na vreme je še čas za dovoze na to pašo.

Na prej naštetih območjih smrekovih sestojev je pričel izločati veliki smrekov kapar in ker je prisoten v velikem številu je potencial da lahko ponudi dobro pašo. Tudi tu je vse odvisno od vremena, vendar pri tej paši večjo vlogo kot temperature igra dež. Pogoste plohe namreč neprestano spirajo mano in traja da se medenje obnovi. Za dobro medenje bi si želeli predvsem suho vreme.

Hladen val kateremu smo priča bo tudi za nekaj dni zamaknil razcvet akacije. Najmanj se bo to poznalo na Primorskem kjer pričakujemo razcvet prvih dreves tistih ki so najbolj rana v dneh po 20 aprilu in takrat bo tudi optimalen čas za dovoze čebel na pašo akacije na primorsko. Drugod pa bo akacija belila okoli prvega maja pa do petega maja ko bo skorajda povsod letos že cvetela. Trenutno obstaja bojazen da pride do pozebe. Vremenoslovci jo namreč napovedujejo. Če se temperature spustijo pod nulo bo pri taki stopnji vegetacije škoda zagotovo nastala. Upajmo torej, da do tega ne pride, že tako je bilo letos dva krat že precej blizu temu.

Razcvetati se bo pričel tudi beli ali gorski javor, ki na območjih kjer ga je več lahko ponudi odlično pašo sploh ob pomoči smreke. Najboljše medenje pričakujemo na območju Kočevja in osrednje Slovenije pa tudi na območju Trnovskega gozda in Idrijskega.

Razvoj čebel je letos buren kar je glede na to da tudi narava hiti povsem normalno. Vseeno pa določene družine zaostajajo v razvoju. Glede na to da pričakujemo pašo že čez teden dni pravočasno pripravimo čebele, da jo bodo v največji meri sposobne izkoristiti.

Naj medi. Jure Justinek ONS