Napoved medenja iz dne 10.4.2017

11.04.2017 9:26:23

Smo v času, ko povsod po državi še cveti divja češnja, regrat, vso ostalo sadno drevje in drugo travniško cvetje. Prav neverjetno hitro in sicer kar dva do tri tedne prezgodaj pa se je v najtoplejših legah še razvil veliki smrekov kapar ki je ravnokar začel izločati. Opaziti ga je veliko na območju Prekmurja kjer so smreke, na Štajerskem, Dolenjskem in območju osrednje Slovenije. Znaki se kažejo tudi v Savinjski regiji, Gorenjskem in delu Primorskega območja kjer je smreka. Prav redko se zgodi, da se razvije tako zgodaj in v taki množini. Smrekovo pašo je moč pričakovati skorajda povsod, kjer so vsaj manjši smrekovi sestoji. Izločati bo začel bolj intenzivno v teh dneh in medenje bo trajalo skoraj do konca meseca aprila. Za njim pričakujemo medenje malega smrekovega kaparja in sicer v legah nad 500 metov nad morjem. Ta bi letos lahko pričel izločati okoli 15-20 maja torej takoj po akaciji.

Akacija na Primorskem bo letos začela mediti ob takem ritmu vremena okoli 20-25 aprila, na jugu države in območju Pomurja pa okoli prvega maja. Pravočasno se pripravite za prevoze in dogovorite za stojišča. Pozeba škode ni naredila tako da pričakujemo dobro pašo.

Oljna ogrščica pa se je pričela razcvetati na območjih kjer je posejana. Prevoze čebel na to pašo svetujemo po škropljenju oziroma najkasneje do 15. aprila. Za dobro medenje je nujen dež saj je izredno suho.

Jure Justinek ONS