​Pregled stanja rastlin na zahodu države z dne 24.4.2023

24.04.2023 21:04:50
Danes smo ponovno pregledali stanje rastlin na območju Vipave, Ajdovščine, Nove gorice, Brd, Sežane in obalnega območja. Od sadnih drevesnih vrst je možno opaziti le še cvetenje jablan. Ostale vrste so z cvetenjem končale, enako seveda tudi češnja in regrat. Z cvetenjem na zgodnjih legah, območje obale, Nove gorice in Brd, končuje tudi rešeljika. V kasnejših legah, Ajdovščina, Vipava, Sežana, Kozina je v sredini cvetenja, vendar v takšnem vremenu donosov ne more ponuditi. Poleg nje na celotnem območju opažamo tudi cvetenje zgodnjih vrst javorjev, kot sta poljski in ostrolistni javor. Ti dve vrsti, ki sta pri nas v manjši meri zastopani imata solidno število cvetov, vendar prav tako ostajajo neizkoriščeni.
Na njih smo opazili tudi listne uši, ki upajmo, da se dobro razvijejo in, da jih čebele kasneje ob njihovem izločanju najdejo in izkoristijo. Opazili smo tudi olistanje gorskega ali belega javorja, ki je pri nas v največji meri zastopan. Cvetnih nastavkov na njem je zelo malo. Gosti pa tudi on prve generacije listnih uši.
Poleg tega pogrešamo tudi cvetove malega jesena, ki bi na tem delu države že moral cveteti. Mali jesen ne ponudi nektarne paše, ponudi pa cvetni prah in je iz vidika njegove zaloge zalo koristna rastlina v tem času.
Veliko pozornost smo namenili akaciji v katero še vedno vsi polagamo upe, da nam obrne potek  letošnje pašne sezone. Kot smo že pisali je pozeba naredila nekaj škode le v dolinah teh območji in še to le pri nižje ležečih vejah akacij. Kljub temu, da je pozeba tu naredila zelo malo škode pa akacija že več kot 14 dni stagnira v razvoju. Cvetni nastavki so zelo malo napredovali v rasti in so različno dolgi, na posameznih mestih pa lahko ob dotiku tudi razpadejo.
Najdaljši so poganjki na zgodnjih sončnih legah obalnega pasa in območja Brd, kjer dosegajo dolžine 4 cm. Na območju Nove Gorice, Sežane, doline Branice in višjih leg Kopra pa so poganjki velikosti do 3 cm. Na območju Vipave in Ajdovščine pa še nekoliko manjši do 2 cm. Polega tega letos opažamo zelo dobro razvite liste na akaciji. Izkušnje iz preteklosti nam kažejo, da to pomeni slabše medenje cvetov in upajmo, da bo vreme v času cvetenja res ugodno, da razvitost listov ne bo vplivalo na medenje. Glede na trenutno stanje razvoja pričakujemo prve cvetoče cvetove na zgodnjih legah med 5. in 10. majem.
Trenuten opis stanja narava pa izkoriščamo tudi za obvestilo, da preverite zaloge stanja hrane v panjih. Kljub temu, da so za nami pari dnevi ugodnega in toplega vremena je poraba hrana v družinah velika, in to kar je narava uspela ponuditi je premalo, sploh, če se bo tako vreme še nadaljevalo.
 
Naj medi!!!
Aleš Bozovičar, ONS