Pregled stanja na vzhodu države z dne 12.4.2023

12.04.2023 20:59:49
 Danes smo pregledali stanje rastlin na območje Prekmurja, Pomurja in vznožje Goričkega.
 
Akacija:
 
Teden dni je minilo od zadnje najhujše pozebe letos in stanje z akacijevimi drevesi je od drevesa do drevesa različno. Celotno območje izkazuje podobno situacijo po pozebi. Posamezna akacijeva drevesa lahko izkazujejo nepoškodovane brste. Drevo zraven pa je popolnoma pozeblo in brsti že odpadajo. Opažamo pa, da je pozeba naredila škodo predvsem v spodnjih legah dreves. Tista starejša drevesa nad višino 5 metrov pozebe ne izkazujejo. Cvetni brsti v vrhovih so zeleni in lepo vidni. Sedaj so veliki do pol centimetra in normalno nadaljujejo z razvojem.
Kakšno bo dejansko stanje s medenjem ob samem cvetenju je nemogoče napovedati. Možnih je več varianti. Prva, ki bi bila za nas najbolj ugodna je, da se bodo cvetovi, ki so ostali razvijali naprej in bo akacija medila le v vrhovih dreves. Druga možnost je, da cvetje zaradi posledic odpade šele v prihodnih dneh oz. tednih. Ali kot zadnja možnost, da bo cvetje, ki je ostalo normalno cvetelo, ne bo pa proizvajalo nektarja in posledično medenja ne bo.
 
V prihodnjih tednih bomo oglede še opravljali in vas o stanju sproti obveščali, tako iz vzhodnega dela države kot tudi iz južnega dela, kjer nam podobno situacijo z akacijo opisujejo tudi terenski opazovalci iz Bele krajine in Krško-Brežiškega območja.
Oljna ogrščica:
Kot smo že pisali je oljna ogrščica v dobrem stanju in kljub hladnemu vremenu ne kasni dosti z razvojem. Površine z njo že dobivajo rumenkasti odtenek in v vikendu, ki je pred nami se bodo odprli prvi cvetovi. V prihodnjem tednu je čas za dovoze čebel na to pašo. Neugodna je tudi tokrat vremenska prognoza, saj naj bi hladno vreme vztrajalo vse do prvih dni maja.
Upajmo, da kljub vsemu se stanje izboljša in, da čebele končno začnejo prinašati prve grame medičine v panj, ne samo na vzhodu pač pa po vsej Sloveniji kjer cvetita (še) češnja in regrat.
 
Naj medi!
 
Aleš Bozovičar, ONS

Fotografije