​Stanje po pozebi 29.3.2023

29.03.2023 20:45:08
Kot kaže smo ponovno v letu, ko bomo vsak teden trepetali za pozebo. Nizke temperature v zadnjih dveh dneh pa so žal že povzročile posledice.
Predvsem so sedaj nizke temperature nevarne za trenutno cvetoče rastline, kot so breskve, divja češnja, rešeljika in v zelo poznih legah še črni trn, ringloji in marelice. Predvsem je pozeba nevarna za akacijo, ki je sedaj v takšnem razvoju, da ji temperature pod 0 °C škodujejo. Današnji pregled na vzhodu države že prikazuje škodo na njej. Kakšen je obseg škode je sedaj še težko oceniti in bo viden v prihodnjih dneh.
Znake pozebe dobro izkazuje divja češnja v nižjih legah na vzhodu države, saj v cvetočih cvetovih že lahko zaznamo poškodovan plod kar nakazuje, da je pozebi bila močna in verjetno naredila precej škode tudi sami akaciji. Podobno temperaturno sliko smo imeli tudi na jugo države zato je oz. bo škoda primerljiva. Boljše stanje pričakujemo na zahodu države kjer so se temperature le rahlo spustile po 0°C v noči na torek in prizadele rastline, ki rastejo v dolinah in še to le spodnje ležeče veje dreves.
Zaskrbljujoča slika je tudi ob vremenski napovedi za prihodnji teden, ko se spet obeta hladni val in nove pozebe. Takšna napoved zagotovo ni ugodna za trenutno izkoriščanje paše na divji češnji in tudi regratu, ki se v toplih legah že odpira. Hladne noči in dnevi, ob konstantnem vetru, onemogočajo izkoriščane trenutni virov in razvoj družin ne poteka tako intenzivno kot bi moral za čas začetka cvetenja češnje in regrata. Ob takšnem nadaljevanju stanja bodo čebele potrebovale našo pomoč, preverite zaloge hrane, saj donosov iz narave trenutno ni.
Stanje oljne ogrščice je dobro, hladne temperature njej ne škodujejo in so sedaj prvi cvetni nastavki že dobro vidni. Glede na razvoj pričakujemo prve cvetove med 10. in 15. aprilom. Ob nadaljevanju hladnega vremena se lahko razvoj za kakšen dan upočasni. Površin posejanih z njo ni veliko zato si pravočasno rezervirajte stojišča.
Na ostale paše, ki potekajo kasneje v sezoni trenutna pozeba ni vplivala in zato že sedaj ocenjevati celotno sezono je nesmiselno. Sedaj lahko upamo, da je oz. bo škoda na akaciji čim manjša, locirana le na najnižje lege kjer je bila pozeba najbolj izrazita in, da se napoved za prihodnji teden spremeni.
 
Naj medi!
 
Aleš Bozovičar, ONS