​Stanje akacije po negativnih temperaturah v preteklem tednu. 23.3.2023

23.03.2023 13:03:43
V teh dneh smo pregledali stanje akacije. Temperature so v preteklem tednu krepko segle pod ledišče in takšne temperature bi lahko bile usodne zanjo, kljub temu, da je akacija bila v zgodnjem razvoju. Ob takšnem razvoju akacije kot smo jo imeli sedaj smo v preteklih letih znake pozebe že zaznali. Sedaj k sreči škode ni.
Kot je prikazala tokratna situacija lahko akacija prenese tudi negativne temperature. Velik vpliv na stopnjo škode po pozebi, kot kaže imajo takratni pogoji, kot so vlaga v tleh, vlaga v zraku, smer in hitrost vetra, zračni pritisk in količina vode v sami rastlini ter vsebnost sladkorjev v drevesnem soku.   
Razvoj akacije za enkrat poteka normalno. Je nekoliko zgodnejša kot bi si želeli vendar glede na stanja zadnjih let ni to prav nič posebnega.
Na območju Primorske se odpirajo tudi prve češnje. In razvoj čebeljih družin je v polnem zamahu. Odpiranje češenj na jugu in vzhodu države pričakujemo na zgodnjih legah ob koncu tega oz. v začetku drugega tedna.
Gledali smo tudi stanje oljne ogrščice, ki je sedaj iz dneva dan višja in ob takšnem ciklu pričakujemo prve cvetove pred 15. aprilom. Stanje bomo še preverjali in vas o tem pravočasno obveščali.  
Bolj zaskrbljujoča je slika oz. vremenska napoved za prihodnji teden. Predvsem za akacijo in prve cvetoče sadne drevesne vrste.  Ponovno se napoveduje vdor hladnega zraka. Najnižje temperature so napovedane za torek in sredo. Upajmo, da se do takrat napoved še spremeni in, da smo končali z negativnimi temperaturami vse od jesenskega časa.
 
Naj medi!
 
Aleš Bozovičar, ONS