​Stanje rastlin za drugo polovico marca

15.03.2023 21:46:00
Razvoj rastlin v naravi napreduje, še toliko bolj pospešeno v zadnjem tednu, ko smo imeli tople dni in ugodne pogoje za njihov razvoj. Vrbe so sedaj zacvetele skoraj po vsej državi, izjeme so samo še hladnejše in višje lege. Poleg njih lahko še opazujemo preostale znanilce pomladi (zvončke, trobentice, spomladansko reso, pomladanski žafrane…), ki so pomembni predvsem iz vidika koriščenja cvetnega prahu.
Na območju zahoda, juga in vzhoda države cvetijo še mandeljni, črni trn, rumeni dren in ringlo, na zgodnjih toplih legah tudi že zgodnje marelice.
V zadnjih dneh smo tudi pregledovali stanje akacije po vseh večjih sestojih po državi. Najhitrejši razvoj beležimo na območju obalnega dela Primorske, kjer so posamezni poganjki večji od 5 mm. V preostalem delu Primorske so brsti na akaciji prav tako počeni, oz. na zgodnjih lega lahko veliki do 3 mm. Edino na območju Ilirske Bistrice akacija še miruje.
Počene in nabrekle brste beležimo tudi na območju Bele krajne in Pomurja. Preostale lokacije na Brežiškem, Bizeljskem, območju Podčetrtka in Goričkega, počenih brstov še ne izkazujejo.
Takšno stanje je lahko nekoliko zaskrbljujoče v petek in soboto zjutraj, ko vremenska napoved napovedujejo temperature pod 0 °C. Glede na videno stanje, hujših izgub na akaciji v tem tednu ne pričakujemo, lahko pozeba prizadene posamezno akacijo v nizki legi kjer bo slana najmočnejša, vendar še to le spodnje ležeče veje. Zagotovo pa pozebe ne smemo imeti v prihodnje, ko bodo rastline mnogo bolj občutljive.   
Preverili smo tudi stanje oljne ogrščice. Prezimila je v dobrem stanju in sedaj začenjaj z nadalnim razvojem. Prisotna je, bolj kot ne, le na vzhodu države in posameznih njivah na Krško – Brežiškem območj. Površin posejanih z njo ni veliko, zato tistim čebelarjem, ki čebele vozite na omenjeno pašo, svetujemo, da se pravočasno obrnete na čebelarska društva, ki pokrivajo območja kjer je prisotna in si rezervirajte stojišče. Opažamo pa, da je letos večji delež njivskih površin posejanih s deteljnimi vrstami za katere upamo, da ne bodo pokošene ali zaorane pred njihovim cvetenjem.
Toplo vreme so izkoristile tudi čebele, ki so v teh dneh intenzivno izletavale, kljub vetrovnemu vremenu. Sedaj je bila odlična prilika za oceno stanja hrane v panjih in oskrbo tistih čebeljih družin katerim hrane primanjkuje. Pomanjkanje hrane enostavno nadomestite s sladkornimi pogačami ali sladkorno raztopino, mešano v razmerju 1:1.
Čebelarsko vzdušje se je že začelo, zato vsem želim uspešno delo, zdrave čebele in odlično bero.
 
Se vidimo v Celju na čebelarskem sejmu in Naj medi!
 
Aleš Bozovičar, ONS