​Stanje narave - začetek marca 2023

28.02.2023 21:22:05
En dan nas loči od začetka meseca marcu in začetka meteorološke pomladi. Kljub temu, da trenutne temperature kažejo še na zimski čas, je za nami ponovno zima z nadpovprečnimi temperaturami.
Prvi topli val se je začel v drugi polovici decembra in vztrajal vse do sredine januarja, kar je že spodbudilo prve rastline k razvoju. Med prvimi je na območju vzhoda, zahoda in nižjih leg osrednjega dela države zacvetela leska. Na zgodnejših toplejših legah teh območjih so, v manjši meri, njej sledili tudi teloh, zvončki, žafrani,spomladanska resa in trobentice. Situacija se je končno spremenila v drugem polovici januarja, ko so se temperature spustile pod ledišče in smo prejeli prve snežne padavine. Količina snega je v obdobju do začetka februarja v višjih legah bila kar obilna in tako zaustavila nadalni razvoj rastlin. Topli val v zadnji tretjini februarja je pa uspel temperature tudi na severnem delu države dvigniti nad 10 °C, kar je povzročilo hitro topljenje snega in prebujanje prvih znanilcev pomladi tudi v hladnejši območjih nižjih leg države. Opaziti je mogoče tudi odpiranje prvih zgodnejših vrb. Sedaj v prvi fazi zgodnejše vrbe Ive. Poleg nje pa na območju Primorske tudi že mandeljnov in zgodnjih ringlojev.
Trenutni hladnejši val je za upočasnitev fenološkega razvoja rastlin vsekakor dobrodošel in naj še kar vztraja ves prihodnji teden.
Na primorskem delu je sicer že mogoče opaziti pokanje brstov pri mladih zgodnjih akacijah, kar trenutno glede na obseg takšnih rastlin, še ne predstavljaj nobene nevarnosti za kasnejše medenje in upajmo, da tako tudi ostane.      
Glede na temperature se je tudi razvoj v čebeljih družina začel nekoliko hitreje. Sedaj v teh hladnih dneh jih pustimo pri miru, saj je obseg zalege glede na število čebel razmeroma velik in vsako poseganje v panj lahko povzroči razpustitev gruče in podhladitev zalege in čebel. Ob prvi ponovi otoplitvi bo dovolj časa za oceno stanja. Pri temperaturi nad 10 °C lahko brez zadržka pogledamo v panj in preverimo zalogo hrane. Če je potrebno, bližje k gruči in zalegi pomaknemo sat s hrano. Poskrbite tudi za sanacijo panjev, tistih družin, ki so mogoče preko zime propadle. Ker je vzrokov za propad družine načeloma več je takšno satje najbolje odnesti in stopiti.
 
Aleš Bozovičar, ONS