​Stanje kostanja in lipe

03.06.2022 20:39:16
Kot smo že poročali sta tudi te dve rastlini letošnje letov zelo dobrem fiziološkem stanju z velikim številom cvetnih nastavkov, na kostanju skoraj ni opaziti kostanjeve šiškarice in vse kar rabimo je stabilno vreme v prihodnjih treh tednih.
Veliko listna lipa je te dni pričela cveteti na vseh nižjih območjih do višine 500m nad morjem in se bo postopoma razcvetela v višje lege kjer uspeva.  
Na območju Primorske kostanj že cveti prav tako se na zgodnjih legah primorskega območja že odpira malolistna lipa. Temu področju bo sledilo Kanalsko, jug države Bela krajna, Gorjanci, Brežice, Krško kjer prve cvetove pričakujemo ob koncu tedna.  
Velike razlike med začetkom cvetenja med območji kot kaže ne bo, zato na območju Haloz, Slovenskih goric ter nižjih leg Štajerske, Dolenjske in osrednega dela držav z Litijskim območjem prve cvetove pričakujemo v sredini prihodnjega tedna od 8. junija naprej. Na kostanju najprej zacvetijo moški poganjki, ki predvsem ponujajo cvetni prah v razmaku 3 -4 dni pa se začnejo odpirati tudi ženski cvetovi, ki ponujajo predvsem nektar. Tako, da prve intenzivnejše donose pričakujemo ob koncu prihodnjega tedna. Zato je v teh dneh do torka, srede vsekakor čas za dovoze čebel na ta območja.
Na območju Gorenjske in Koroške kjer je kasnejši razvoj pričakujemo začetek cvetenja širokolisten lipe prav tako po 7. juniju. Razcvet malo listne lipe in kostanja  na Gorenjskem, Koroškem in višjih predelih Kočevskih in notranjski gozdov pa pričakujemo okoli 15. junija.
Na obeh rastlinah opažamo tudi prisotnost ušic na spodnji strani listov. Zato upamo, da se tudi te še naprej dobro razvijajo in ponudijo dodatni vir medenja.
Naj medi!
 
Aleš Bozovičar, ONS

Fotografije