​Napoved medenja z dne 27.5.2022

27.05.2022 22:40:16
Akacijeva paša
Akacija je z izjemo Ilirske Bistrice končala s cvetenjem. Tudi tu bo verjetno konec po tem deževnem vikendu. Zanimivo je letos to, da posamezne donose beležimo tudi iz ostalih delov države Štajerske, Notranjske, Koroške in tudi Gorenjske kjer rastejo akacijeva drevesa v manjšem obsegu. Ko so pogoji dobri temu sledijo tudi rastline in izločajo ne glede na lego rasti. Letos so dobre družine izkoristili medenje akacije in zapolnile vsak kotiček panja.  
 
Javorjeva paša
Posamezno cvetoče drevo najdemo le še v legah nad 1100 m nad morjem. Tudi v nižjih legah na njemu še vedno beležimo veliko število uši, ki tudi izločajo vendar čebele trenutno te paše ne primejo in koristijo.
 
Lipa in kostanj
V nižjih, toplejših in sončnih legah juga, zahoda, vzhoda in tudi v notranjosti države že lahko opazujemo cvetenje velikolistne lipe. Kar je razmeroma hitro in kot kaže bodo čebele letos lahko po akacije kar takoj nadaljevale s pašo na lipi.
Cvetenje malolistne lipe pričakujemo okoli 5. junija. Prva bo na območju Metlike, Črnomlja, Nove Gorice, Kanala in v nižjih legah Tolmina. Postopoma se bo razvoj in cvetenje pomikalo v višje in pozne lege. Kjer pričakujemo razcvet med 10. in 15. junijem. Ob trenutni vremenski napovedi za prihodnji teden, ko naj bi temperature presegle 30 °C pa bo razvoj lahko še hitrejši.
 
Podoben čas začetka cvetenja pričakujemo tudi pri kostanju. Na območju Bele Krajne, Dolenjske, Primorske ter nižjih leg osrednjega dela države in Pohorskega območja bo začel cveteti  okoli 5. junija.  
 
Smreka in jelka
Še vedno na smreki opažamo predvsem tri vrste uši. Najbolj opazna je zeleno progasta smrekova ušica, tej sledi močno puhasta smrekova ušica, ki jo predvsem beležimo na območju Pohorja in Notranjskih gozdov. Opažamo pa tudi rdečerjavo puhasto smrekova ušica na letošnjih vršičkih. Opažamo jo po vseh večjih sestojih po državi tudi že na območju Gorenjske in Koroške.
 
Stanje ušic na hoji je podobno kot ob zadnjem poročanju. Predvsem so sedaj prisotne brstne ušice na letošnjih poganjkih. Najbolj opažne so na območju Dolenskih toplici in vznožja Kočevskega roga, gozdov osrednega dela države in v nižinah Pohorja, njihovo razvoj se pomika v zgornje lege do višine 900 m nad morjem. Zeleno hojevo ušico v nekoliko večjem številu sedaj beležimo na območju Dolenskih toplic, območja Javornikov, Logaške planote, Ljubljanskega vrha in Krimskega območja.
 
Poleg naštetih virov medenja še vedno beležimo uši tudi na preostalih rastlinskih vrstah: hrastu, topolu, jesenu, bezgu, vrbi, bukvi,… Zato je zelo težko oceniti kaj bodo čebele prijeli in v kolikšni meri. Vsekakor je takšna slika odlična in zelo zaželena tudi v prihodnjih tednih, saj glede na letošnje hitro, prehitro cvetenje lipe in kostanja nas drugače čaka zelo dolgo brezpašno obdobje.
 
Sedaj je pomembno, da vzdržujete moč čebeljih družin, jim omogočite prostor za nemoten razvoj ter jim dajete delo.
 
Naj medi!
 
Aleš Bozovičar, ONS