​Stanje rastlin

11.05.2022 22:00:51
 Akacijeva paša
Akacija na primorskem cveti na območju Goriških Brd, Goriškega, Nove gorice na obali in v Vipavski dolini. Po oceni bo jutri in v petek v vrhuncu cvetenja na zgodnjih legah na območju Kopra in Nove Gorice. Preostali deli teh območji imajo dan do tri dni zamika.
Beljenje prvih rastlin smo opazili tudi na ostalih pomembnejših sestojih po državi. Posamezne prve odprte cvetove smo danes že opazili na območju Murske Sobote in ob reki Muri, ki sta najzgodnejši legi vzhoda države. Na ostalih območjih tega dela države smo opazili beljenje prvih dreves. Podobno sliko kaže tudi Goričko kjer je razvoj načeloma nekoliko kasnejši vendar letos daljši od dveh dni ne bo. Podobna slika je tudi na jugu države na območju Črnomlja, Metlike, Brežic in Bizeljskega. Tako, da v vikendu, ki je pred nami je potrebno čebele imeti na paši. Kar je še opaziti na teh območjih je, da nižji deli dreves v dolinah izkazujejo znake pozeb, ki smo jih bili deležni v aprilu. Poleg tega so hladnejši dnevi vplivali na razvoj rastlin zato opažamo razlike v velikosti cvetnih poganjkov kar bo raztegnilo cvetenje akacije. Na splošno so drevesa v dobrem fiziološkem stanju, cvetov je veliko, tla so dobro namočena in če bo ritem vremena ugoden kot sedaj napovedujejo pričakujemo dobro akacijevo pašo.      
 
Javorjeva paša
Za razliko od lani je letos cvetnih nastavkov obilo prav tako je prisotnih precej ušic, ki so se uspele v večjem delu države dobro razviti in tudi dobro izločajo. Trenutno cveti na območju Pohorja do višine 700m nad morjem, območju Koroške do višine 600m nad morjem, na Hrušici, okolici Logatca, Vrhnike, Borovnice, na območju Kočevskih gozdov do nadmorske višine 600m nad morjem pa tudi ostalih krajih kjer uspeva. Postopno se bo cvetenje in medenje javorja pomikalo v višje in hladnejše lege. Opažamo prisotnost ušic na samih cvetnih poganjkih kar je dober obet tudi za manovo pašo javorja, tako se lahko medenje nadaljuje tudi po odcvetu rastlin kar se po podatkih tehtnic na zgodnjih legah že dogaja.
 
Stanje gozdnih paše, preglede bomo začeli opravljati v prihodnjih dneh in vas o stanju sproti obveščali.
 
Tudi stanje lipa in kostanja je dobro. Oba imata veliko število cvetnih nastavkov  in če strnemo, lahko rečemo, da so rastline v naravi letos v dobrem fiziološkem stanju, vlage je dovolj in vegetacija je bujna. Znaki dobrega medenja so dani, vse je odvisno od ritma vremena in moči naših čebeljih družin.
 
Naj medi!
 
Aleš Bozovičar, ONS