Pregled stanja rastlin na zahodi in jugu vzhodu države z dne 6.5.2022

06.05.2022 22:06:12
Včeraj in danes smo pregledali stanje rastlin na Primorskem območju in območju Brežic, Bizeljskega in Podčetrtka.
Na primorskem prve akacije cvetijo in so včeraj ob ugodnem vremenu že vabile čebele v svoje krošnje. Kdor še ni pripeljal čebel na pašo na to območje lahko to izkoristi v tem vikendu, ko bo vreme zaradi padavin manj ugodno za medenje in bero čebel. V prihodnjem tednu je trenutna vremenska napoved zelo ugodna, napovedujejo nočne temperature nad 13 °C in dnevne nad 23 °C. Kot kaže bo tudi hitrost vetra majhna in upamo na dobro pašo akacije. Opažamo pa letos razlike med razvojem cvetnih nastavkov tudi znotraj istih območji. Zato pričakujemo, da se bo medenje nekoliko raztegnilo in bo tako akacija lahko izločala daljši čas.   
Današnji pregled območja Krškega, Brežic, Bizeljskega prikazuje, da tudi na tem območju sedaj cveti javor, ki je v nižinah v drugi polovici cvetenja v višjih legah nad 400 m kjer je razvoj nekoliko kasnejši je prvi polovici cvetenja in bo dobro izločal tudi v drugem tednu. Poleg samega cvetja je tudi tu opaziti kolonije ušic, ki izločajo mano kar je dobro vidno na sami gozdni podrasti. Ob javorju sedaj še cvetijo glog, lovorikovci in različni viri v gozdni podrasti. Predvsem na območju Krškega je opaziti rumene površine oljne ogrščice, ki sedaj prehaja v drugo polovico cvetenja.
Akacija je v zgodnjih legah primerljiva z vzhodom delom države zato pričakujemo pričetek cvetenja prvih rastlin okoli 15. maja
Donosi do današnjega dežja so bili kar vzpodbudni skoraj po vsej državi in upajmo, da se tako nadaljuje tudi po vikendu pogostejših padavin, ki je pred nami.
Vsem želim, da medi!
 
Aleš Bozovičar, ONS

Fotografije