Napoved medenja za prvo polovico maja

01.05.2022 9:26:04
Z praznovanjem 1. maja, praznika dela; smo zakorakali v mesec maj, ki ga bomo kot kaže vremenska napoved letos praznovali tudi čebelarji. Drugače, če je vreme lepo smo v večini kar pri čebelah. Spet bi lahko kakšno rekli o vremenu, ki smo ga imeli do sedaj pa je verjetno brez veze zgubljati besed. Lahko le upamo, da se je z aprilom končalo obdobje muhastega, hladnega in zelo vetrovnega vreme, ki je oteževal dobro izkoriščanje cvetočega sadnega drevja, divje češnje, regrata, prvih vrst javorjev, …
Regrat in sadno drevje v večjem delu države končujejo s cvetenjem. Izjema so višje lege v notranjosti države ter Gorenjska in Koroška regije kjer je regrat v drugi polovici cvetenja. Poleg njega lahko v senčnih legah opazujemo tudi še cvetenje divje češnje, ki so sedaj v zadnji četrtini cvetenja.   

Oljna ogrščica:
Na območju Prekmurja in Krško-Brežiškega je v polnem cvetenju. Čebele do sedaj še niso uspele kaj dosti nabrati tehtnice so se od začetka cvetenja v povprečju dvignile le za 3 kg. Boljše medenje pri ogrščici beležimo v drugi polovici njenega cvetenja zato upamo, da bo sedaj vreme ugodnejše, da jo čebele boljše izkoristijo.

Akacija:
Največ škode je pozeba naredila na območju Ilirske Bistrice, kje so doline močno prizadete in ocenjujemo do 40 % izpad rastlin na tem območju. Nekaj škode beležimo tudi na vzhodu in jugu države vendar so ti deleži zelo majhni. Preostala je v dobrem fiziološkem stanju. Vidi se, da je zadnja leta zaradi pozeb nekoliko mirovala in ima letos na vseh območjih obilo cvetnih nastavkov. Če bo vreme v času cvetenja ugodno lahko pričakujemo dobro pašo. Dobri pogoji za medenje akacije so tople noči, dnevne temperature do okoli 25 stopinj in brezvetrje.
Na Primorskem se akacija pospešeno pripravlja na razcvet prve posamezne rastline na zgodnjih legah obalnega pasa in toplih leg Goriškega območja že kažejo prve cvetove. Prevoze na območje Primorske svetujemo sedaj do 4. maja. Kot kaže trenutna slika bo letos nekoliko večji razpon med cvetenjem posameznih območji. Na območju Prekmurja in Pomurja, Bele Krajine in Krško-Brežiškega območja pa tudi Goričkega se bo akacija odpirala po 10. maju. V najhladnejših legah akacijevih sestojev po Sloveniji pa razcvet pričakujemo po 15. maja te lege so na območju Ilirske Bistrice. Stanje bomo še preverjali in vas sproti obveščali.

Javor:
Se je pričel razcvetati v zgodnejših legah Štajerske in Dolenjske pa tudi drugod kjer je prisoten. Postopoma se bo pomikal v višje in poznejše lege kjer trenutno šele odganja. Cvetenje javorja bo letos obilno, je v dobrem stanju z obilo cvetnih nastavkov. Prav tako lahko ob dobrem ritmu vremena ob sočasnem cvetenju pričakujemo še mano na javorju, saj so zarodnice javorjevih uši pod listih že prisotne.  

Smreka:
Trenutni pregledi nižjih leg smrekovih sestojev ne izkazujejo obetov. Opazimo posameznega kaparja. Kolonij uši trenutno še ne beležimo.
Vse vire bomo intenzivno spremljali tudi v prihodnje in vas bomo o stanju sproti obveščali. Čebelje družine so se sedaj ob naši pomoči uspele dobro razviti in samo čakajo na priložnost za pašo.

Želim vam lepe praznike in  naj medi!

Aleš Bozovičar, ONS