​Pregled stanja na vzhodu države z dne 21.4.2022

21.04.2022 21:44:17
Danes smo ponovno pregledali stanje rastlin na območju Ptuja, Ljutomera, Prekmurja in Goričkega. Opažamo še cvetenje poznih sort češenj ter cvetenje hrušk in jablan. Najbolj opazno je cvetenje oljne ogrščice, ki sedaj že lepo izstopa s svojo rumeno barvo cvetja. Kljub suši, ki smo jo beležili meseca marca je ogrščica v dobrem fiziološkem stanju z velikim številom cvetnih nastavkov. Danes so jo čebele kljub nekoliko hladnejšem in vetrovnem vremenu intenzivno obiskovali in sedaj koristile še predvsem cvetni prah. Upajmo, da se po jutrišnjem dežju vreme ustali in utopli, da jo bodo čebele v najboljši meri izkoristile.
Pregleda smo tudi stanje akacije. Kljub pogostim pozebam v tem aprilu se akacija presenetljivo dobro drži in skoraj ne izkazuje znakov pozebe. Rahlo pozebo so nižje lege dolin bile deležni tudi danes, saj smo beležili temperature do -0,8 °C. Kot kaže so letos te nizke rahle nizke temperature prisotne le kratek čas in ne povzročajo večje škode. Kakšen prizadeti poganjek je viden le na mlajših drevesih v dolinah in še to v spodnje ležečih vejah. Upajmo, da tako ostane tudi v prihodnje.
Drugače je število cvetnih nastavkov veliko in ji naštejemo tudi šest na posameznem brstu. Cvetni nastavki so sedaj dolžine do 2 cm in ob takšni vremski napovedi pričakujemo cvetenje akacije okoli 15. maja. Za točno napoved je sedaj še nekoliko prezgodaj in vas bomo o tem še obveščali.
 
Trenutno obvestilo bomo izkoristili tudi za poročanje o stanju gorskega javorja predvsem so sedaj cvetni nastavki vidni v nižjih, izpostavljenih, toplejših legah po državi. Cvetnih nastavkov je tudi tu veliko, kar potrjuje njegov cikel. Poleg tega smo na posameznih območjih že opazili prisotnost ušič, kar je tudi dober obet in vse kar potrebujemo je ugodno vreme z ravno prav dežja za dober nadalni razvoj tako rastlin kot ušic. 
Naj medi!!!
 
Aleš Bozovičar, ONS       
 

Fotografije