​Pregled stanja rastlin na zahodu države z dne 14.4.2022

14.04.2022 21:25:40
Pregled stanja rastlin na zahodu države z dne 14.4.2022
 
Danes smo pregledali stanje rastlin na zahodu države. Prva informacija, ki vas verjetno zanima je ta, da akacije na širšem območju Kopra, Brkinov, in Krasa ne kaže znakov pozebe. Čeprav smo na posameznih legah tudi tu beležili negativne temperature. Negativne temperature so bile prisotne le kratek čas in zato niso naredile škode. Znaki pozebe pa so opazni na območju Ilirske Bistrice tu pa so bile temperature več dni negativne in so naredile škodo. Kakšno še težko ocenimo in bomo preverili stanje v prihodnjem tednu. Akcija ima najbolj razvite cvetne poganjke na Koprskem območju kjer so na izpostavljenih legah velikosti do 1,5 cm. Kopru sledijo Brda kjer je razvoj zelo podoben. Ostale nekiloko hladnejše lege tega območja imajo kasnejši razvoj in so poganjki dolžine 0, 5 cm. Tudi na tem območju opažamo veliko cvetnih nastavkov, ki so že sedaj bolje vidni kot listi, kar je pozitivno. Trenutno stanje na zgodnjih legah napoveduje začetek cvetenja po 10. maju. Za točnejšo napoved bomo morali še počakati, saj je hitrost nadaljnjega razvoja odvisna od vremena in temperatur.
Divja češnja je na območju Kopra, Sežane, Nove gorice, Brd, Ajdovščine skoraj končala z cvetenjem. Prav tako so odcvetele zgodnje gojene sorte češenj. Cvetijo pa pozne sorte češenj, hruške, jablane, ostrolistni javor ter rešeljika in regrat. Prve cvetove opažamo tudi na malem jesenu, ki ponuja predvsem cvetni prah, ki je v teh dneh intenzivnega razvoje čebelji družin še ako potreben. V teh dneh so tako čebele ob lepem vremenu imele polno skledo kar so s prida izkoristile.
Pred nami je ponovno ohladitev, ki ne bo tako izrazita bodo pa temperature padle pod 10 °C. S seboj bo prinesla tudi dež kar sploh ni slabo in upamo, da bo potem v času akacije v maju stanovitno toplo vreme.
 
Naj medi!
Aleš Bozovičar, ONS      
 

Fotografije