​Napoved medenja za drugo polovico aprila

13.04.2022 22:57:27
Kot kaže si bomo v letošnjem aprilu zapomnili ponedeljke, saj smo ob vsakem na robu pozebe oz. ponekod že tudi malo čez. Nekoliko bolj kritična je bila nedelja in ponedeljek v tem tednu saj so se  temperature spustile nižje kot teden prej. Te temperature so sedaj predvsem nevarne za akacijo saj npr. jablana v času cvetenja prestane -2 °C medtem, ko akacija žal ne. Najnižje temperature kjer je prisotna akacija in je ta že v občutljivi fazi so bile na območju Ilirske Bistrice. Njej je sledila Bela krajna saj so v dolinah prav tako beležili -2 °C. Lokacija Pomurja je na območju Murske Sobote in Lendave z okolico beležila rahlo negativno stanje temperatur. Podobne temperature so bile zabeležene tudi v dolinah na območju Ajdovščine, Vipave in Nove gorice.
Danes smo pregledali stanje na območju Bele Krajne kjer smo opazili znake pozebe na poganjkih akacije na nižje vejah rastlin le v dolinah tega območja. Po oceni je k sreči prizadetih le majhne odstotek rastlin, kar nebi smelo vplivati na cvetenje in medenje rastlin. Poganjki so na tem območju velikosti do 1,5 cm, Sedaj se že vidijo tudi cvetni nastavki, ki so dolžine do 0,5 cm. Cvetnih nastavki so kar številčni, saj so v večini primerov kar trije v enem poganjku. Za točen čas napovedi cvetenja akacije na tem območju je še nekoliko prezgodaj, ampak ob trenutnem stanju in trenutni napovedi vremena bo zagotovo po 15. maju.
Poleg akacije smo sedaj z veseljem opazovali cvetoče divje češnje, ki na tem delu Slovenije res izstopajo po številu in jih je bilo po dolgem času prijetno ne samo gledati ampak tudi vonjati. Divja češnja je že v srednjih legah krepko v drugi polovici cvetenja. Poleg nje so sedaj v polnem cvetenju tudi hruške in zgodnejše gojene vrste češenj, z cvetenjem pa začenjajo tudi prve zgodnje jablane. Zgodnejše sadne vrste ringlo, marelica, breskev in sliva so odcvetele. Vir medenja je poleg naštetih virov tudi tu še regrat.
V prihodnjih dneh bomo pregledali tudi stanje z akacijo na ostalih območjih po državi in vas o stanju sproti obveščali.
Kar se tiče rastlin predvsem divje češnje v preostalih delih države je situacija sledeča.
Na območju Primorske in Pomurja je v zadnji četrtini cvetenja. Na območju notranjosti države, Štajerskega, Ilirske Bistrice nekje do višine 700 metrov je prvi polovici cvetenja. Višje na teh območjih sedaj začenja z cvetenjem. Prve češnje se odpirajo tudi v nižjih legah Gorenjske, Zgornjo Savinjske doline, Koroške in Kočevja. V takšnih dneh kot je bil danes jo seveda čebele z veseljem izkoriščajo in prinašajo prve donose v panj. Poleg divje češnje na teh omenjenih območji začenja s cvetenjem tudi hruška. V roku tedna dni pa se ji bo pridružila tudi jablana. Razlike seveda so med sončnimi in senčnimi legami kar vpliva na čas cvetenja tudi znotraj posameznega območja, tako da lahko pride do posameznih razlik.
Poleg češnje je sedaj pomemben vir tudi regrat ter ostale posamezen rastline podrasti (mrtva kopriva, podlesna vetrnica, …)
Na toplejših in bolj sončnih legah lahko opazimo prve cvetove ostrolistnega javorja, število cvetov na njemu je veliko in upajmo, da bo temu sledil tudi beli ali gorski javor, ki bo zacvetel v nižjih legah notranjske predvidoma v drugi polovici maja.
Predvsem na vzhodu države sedaj že lahko opazimo rahel rumeni odtenek na kmetijskih površina, saj se na cvetenje pripravlja oljna ogrščica. Zadnja škropljenja sedaj še s fungicidi so kmetje po večini zaključili tako, da bo v začetku prihodnjega tedna čas za dovoze čebele. Površin posejanih z njo ni veliko zato strpno pri razmeščanju čebel.
Pred nami je spet vikend z vdorom hladnejšega zraka vendar tokrat z izjemo severnega dela države drugod negativnih temperatur ne napovedujejo.

Naj čebel čim bolje izkoriščajo trenutne vire, ki jih narava ponuja in naj medi!!!     

Aleš Bozovičar, ONS