​Bel začetek pašne sezone.

02.04.2022 22:08:29
Kot vse kaže bo tudi letošnji začetek pašne sezone zaznamovala pozeba. Danes smo se z izjemo primorske in nižjih leg južnega dela države prebudili v belo jutro, česar bi si močno želeli v mescu februarju ali še bolj v januarju.
Ob spremljanju temperatur po državi tekom današnjega dne so temperature na posameznih legah, pomembne za nas čebelarje, že približale 0 °C. Sedaj je predvsem problematična akacija, ki je že v takšni fazi, da negativnih temperatur ne sme občutiti. Po trenutni vremenski napovedi bosta najbolj ključna jutrišnji in pojutrišnjem dan, ko naj bi se na vzvodu in jugovzhodu temperature približale 0 °C oz. še celo nekoliko nižje. Ob takšni napovedi bo prizadetost po pozebi, govorimo o akaciji, zelo različna in bo odvisna od dejanske temperature, ki jo bo deležen poganjek, zračne vlage, jasnosti noči in jutra, lege rasti rastlin in morebitnega vetra. Upajmo na najbolje in da prizadetosti ne bomo beležili.       
V teh dneh, ko se bo vreme izboljšalo bomo začeli s poročanjem o dnevnih donosih z opazovalnih postaj tudi preko telefonskega odzivnika in preko zvočnega sporočila, ki je objavljen desno na naši spletni strani pod zavihkom napoved medenja. Za tiste, ki mogoče še ne veste, podatki so objavljeni tudi v spletni aplikaciji E-čebelar, ki se prav tako nahaja v zavihku E-čebelar desno na naši spletni strani www.czs.si. Podatki tekočega dne so objavljeni ob 21.40 uri vsak dan. Tu lahko pregledate podatke vseh delujočih opazovalnih postaj ali si izberete zgolj posamezna postaje iz določenih območji, ki vas zanimajo.
Vsem skupaj želimo ugodne temperature v prihodnjih dneh in medeno čebelarsko pašno sezono.
 
Naj medi!
 
Aleš Bozovičar, ONS