​Pregled stanja na vzhodu države z dne 28.3.2022

28.03.2022 20:49:06
Danes smo pregledali stanje rastlin na območju Murske Sobote, Goričkega, Lendave, Ljutomera, Ormoža in Ptujskega območja. Visoke temperature v zadnjem tednu vzpodbujajo intenziven razvoj rastlin tudi na teh območjih. Sedaj tu predvsem cvetijo še posamezne pozne vrbe, breskve, črni trn, slive, dren ter gozdna podrast (podlesna vetrnica, mrtva kopriva, votli petelinček,…) opazni so tudi posamezni cvetovi regrati, ki v tej suši uspejo priti na plano.
Ob pregledu stanja divje češnje že lahko opazimo rahlo beljenje prvih cvetov, ki se bodo ob takšnem trendu vremenu v tem tednu odprli. Vse te rastline so odlične za sedanji pospešen razvoj čebeljih družin in ob ugodnih pogojih tudi za ustvarjanje prvih zalog medu v panjih.
 
Bolj pomembne gospodarske rastline na tem območju sta oljna ogrščica in seveda akacija, kateri čebelarji nestrpno opazujemo in pričakujemo. Oljna ogrščica v prvi fazi potrebuje vodo. Sedaj so dobro vidni znaki posledic suše, sploh je to dobro opazno pri površina urejenih z namakalnim sistemom kjer že od deleč vidimo razliko v barvi rastlin. Njivske površine brez namakanja izkazujejo nekoliko rjavkasto barvo rastlin. Kljub temu so cvetni nastavki že vidni in za nadalni razvoj samo potrebujejo padavine.
 
Svoj razvoj je začela tudi akacija. Na poznih, višjih in hladnejših legah teh območji so brsti počili. Rastline, ki rastejo na zgodnejših legah pa že izkazujejo do 2 mm dolge poganjke. Vse to ne bi bilo nič sporno, če nebi vremenska napoved za konec tedna in začetek prihodnjega napovedovala negativne temperature lahko tudi do – 4 °C. Če se to uresniči bomo že četrto leto zapored deležni pozebe, ki bo zagotovo vplivala na primarne poganjek akacije.  
 
Kakšno bo stanje bomo videli v prihodnjem tednu. Akacija je sedaj tudi na južnem delu države v enakem fenološkem razvoju in lahko le upamo, da se napoved spremeni.
 
 
Naj medi!!!
 
Aleš Bozovičar, ONS