​Stanje rastlin na zahodnem delu države z dne 23.3.2022

23.03.2022 20:48:30
Danes smo pregledali stanje rastlin na Koprskem območju in območju Sežane, Vipave, Ajdovščine, Nove Gorice in Brd. Hladna prva tretjina marca je k sreči zaustavila razvoj rastlin, ki so že v toplem februarju začele z razvojem. V priobalnem pasu ter toplejših legah goriškega območja so rešeljika, ringlo in marelice v zadnji tretjini cvetenja in na posameznih drevesih že lahko opazimo odpadanje cvetnih listov. Z cvetenjem je dobro začel črni trn, breskev in prva drevesa divjih češenj. Kar sedaj, ko so pogoji dobri s pridom izkoriščajo čebele. Pogrešamo pa rumene cvetove regrata, saj ob pomanjkanju vlage in močno suhih tleh čakajo z razcvetom. Upajmo, da prve padavin prejmemo čim prej, da rastline prejmejo prepotrebno vodo.
Pregledovali smo tudi stanje akacije. Opažamo, da so v nižjih legah na območju Kopra, Gorice in Brd že vidni do 4 mm poganjki. Na višjih kasnejših legah teh območji so brsti počeni. Med tem, ko drevesa na območju Ajdovščine, Vipave, Sežane, Divače in Kozine tega še ne izkazujejo. Brst so še zaprti. Ob takšni vremenski napovedi, ko bodo popoldanske temperature lahko tudi preko 20 °C pa lahko pričakujemo, da bodo tudi na teh nekoliko kasnejših legah brsti počili.
Enako bo tudi z zgodnjimi sadnimi vrstami češenj, ki imajo brste dobro razvite in je samo vprašanje časa za njihovo odprtje.
V prihodnjem tednu preverimo tudi stanje na vzhodnem in južnem delu države, kjer sedaj akacija še miruje.         
Trenutna slika je ugodna in obetajoča. Vse kar potrebujemo je krajše obdobje intenzivnega dežja ter do jeseni temperatur brez negativnega predznaka.
  
Naj medi!
 
Aleš Bozovičar, ONS