​Napoved medenja za prvo polovico julija

01.07.2021 23:58:42
Za nami je dobršen del letošnje sezone in do sedaj nismo pridelali še skoraj nič. Stopili smo v mesec julij in trenutno smo na sredini cvetenja kostanja in lipe v zgodnjih in srednjih legah. Do sedaj nam je bilo vreme v času cvetenja lipe in kostanja sorazmerno naklonjeno, res da je bilo nekoliko prevroče in vetrovno pa vendar medenje je v takih pogojih vseeno boljše kot, če dežuje in so prisotne plohe in nevihte. Trenutna vremena napove napoveduje nekaj padavin še za nedeljo nato pa ponovno vroče in bolj stanovitno vreme.
Kostanj bo še nekaj dni izločal v zgodnjih in srednjih legah. V kasnejših legah do višine 700m nad morjem do koder uspeva ocenjujemo, da bo cvetel do 10. julija, v kasnejših predelih teh območji mogoče tudi kakšen dan več. Vse je odvisno od temperatur v prihodnjih dneh. Enako velja za malolistno lipo.
Donosi do sedaj so bili le tolikšni, da so se čebele najedle in nanosile zaloge okoli zalege v plodišču. Čebelarji vemo rek, da po kresi se dan obesi to pomeni, da plodišče v čebelji družini postane svetišče. Zato upamo, da jim v prihodnjih dneh nekaj kilogramov uspe nanositi tudi v medišča. Opažamo, da donosi s kostanja so manjši poleg samega nektarja opažamo manjši vnos cvetnega prahu kar je verjetno posledica hude spomladanske pozebe. Če lahko tako rečemo smo imeli do sedaj kar srečo, da je bilo vreme kljub vsemu za cvetenje in medenje kostanja kar ugodno. Pri lipi se pozna, da je cvetja bistveno manj, poleg naravnega cikla, ki je povzročil manjše število cvetov je veliko škode povzročilo še vreme, saj je veliko cvetnih poganjkov odpadlo v času razvoja.  Kljub vsemu, če nam bo vreme služilo se lahko medišča iz tega vira vsaj malo napolnijo.
Ocenjujemo, da bo do 10. julija, v najvišjih legah morda do 15-ega julija, nad 900 m nadmorske višine  še medila smreka. Nekaj donosov že beležimo, zlasti na območju Pohorja, na Koroškem, v višjih predelih gozdov osrednje Slovenije in višjih lege Gorenjske. Na teh območjih je prisotna rdečerjava smrekova ušica na majskih poganjkih in mestoma še sivozelena lisasta ušica na starejših vejah. Kot se že sedaj kaže slika iz teh območji pričakujemo trdenje medu že v satju ker obe vrsti povzročata melicitozo. Prav tako opažamo pokapanost podrasti pod macesnom in tudi za to mano je značilno, da kristalizira že v satju. Izkoriščanje takšnih paš je vsekakor dvorezno vendar v letošnjih razmerah, ko drugega skoraj ni je mogoče tudi to za izkoristiti.
Glede hoje trenutno spodbudnih napovedi ni. Vročinski val konec junija je ustavil razvoj ušic, saj le te potrebujejo več vlage za hitro razmnoževanje. Vseeno se z ugodnejšim vremenom lahko še kaj spremeni. Tukaj bomo stanje še naprej opazovali in vas bomo ob spodbudnih informacijah sproti obveščali.
Naj medi!
 
Aleš Bozovičar, ONS