​Napoved medenja z dne 21.6.2021

21.06.2021 22:15:50
Za nami je najdaljši dan v letu in hkrati začetek koledarskega poletja pa vendar smo komaj sedaj v večjem delu države začeli beležiti prve pozitivne donose.
Sedaj cveti velikolistna lipa kateri se v teh dneh pridržuje tudi kostanj. Cveti že v toplejših legah na zahodu in južnem delu država. Prav tako začenja z cvetenjem v nižjih legah osrednje Slovenije in Štajerskega območja. Malolistna lipa se prav tako odpira na jugu in zahodu države in upajmo, da kljub vsem težavam, ki jo pestijo ponudi pašo čebelam. Sedaj potrebujemo še naprej toplo in mirno vreme, da čebele čim bolje izkoristijo pašo. Takšen jugozahodni veter kot smo ga imeli danes ni zaželeni in upajmo, da ga v prihodnjih dneh ne bomo beležili.
Bolj kot to verjamemo, da vse zanima kakšno je stanje na naših iglavcih. Na smreki v srednjih legah opažamo razvoj rdečerjave puhaste ušice in sivozelene smrekove ušic. Kar vpliva tudi na donose na območju Kočevja in Pohorja. Slabost tega vira medenja je nagla kristalizacija medu že v satju zato upamo, da bo ob mešanju z lipo in kostanjem stopnja kristalizacije milejša in, da bo to super podporna paša. Rdečerjava ušica sesa na majskih poganjkih dokler so le ti dovolj mehki, da lahko zagrize vanj, ko enkrat olesenijo ušice propadejo. Zato lahko pričakujemo, da se bo medenje iz tega vira pomikalo v višje lege kjer je še prisotna smreka.
Ob pregledu sestojev jelka po državi opažamo znake izločanja in pokapane podrasti le na območju Dolenskih toplic in vznožja kočevskega roga. Koliko čebele to sedaj izkoriščajo je težko oceniti, saj tudi tam cveti lipa in zagotovo vpliva na pozitivne donose. To je najnižja lega jelke pri nas zato upamo, da se uspe razviti tudi drugod po državi. Zagotovo bo to kasneje kot smo vajeni v preteklih letih. Vse sestoje bomo pregledovali tudi v prihodnje in upamo, da sporočimo vzpodbudne informacije za čas po lipovi in kostanjevi paši.     
 
NAJ MEDI !!!
Aleš Bozovičar, ONS