​Napoved medenja z dne 15.6.2021

15.06.2021 23:09:08
Smo pred zadnjimi nektarnimi pašami v letošnji sezoni, ko si lahko obetamo donose, ki bodo nahranile čebelje družine in upajmo prinesle nekaj viška medu tudi za nas čebelarje.
Da je letos res nenavadno leto nam prikazuje še en pojav. Dejansko lahko opazujemo cvetenje akacije in hkrati tudi cvetenje lipe na istem območju, kljub temu, da letos lipa kasni s skoraj 14 dnevnim zamikom. Ko bi vsaj medenje tudi temu sladilo, žal še vedno za skoraj celotno državo beležimo negativne donose. Poleg samega nektarja je tudi vnos cvetnega prahu manjši in ob takšnem nadaljevanju bo stanje zelo slabo.
Na območju vzhoda, juga, zahoda in nižjih leh osrednje Slovenije je velikolistna lipa začela z cvetenjem. Na območju Koroške in Gorenjske regije ter višjih leg prestolih delov države bo predvidoma zacvetela ob koncu tega tedna. Bolj kot velikolistno lipo pričakujemo cvetenje malolistne lipe, ki je v boljši meri zastopana pri nas in je tudi bolj medovita. V primerjavi z lani je v slabšem stanju, poleg manjšega števila cvetnih nastavkov jih pesti tudi glivična okužba, ki povzroča rjavenje listov in cvetov. Kljub temu ob ugodnem vremenu pričakujemo njeno medenje in zadnji čas je, da se to tudi zgodi. Malolistna lipa bo na zgodnjih, toplejših legah zacvetela v prvi polovici prihodnjega tedna.
Podoben začetek cvetenja pričakujemo tudi pri kostanju. To velja za primarne cvetove, ki so preživeli spomladanske pozebe. Sekundarni cvetovi bodo zacveteli kasneje predvidoma ob koncu meseca junija. Kakšno bo medenje iz teh cvetov je težko napovedati. Teh cvetov je glede na letošnjo situacijo veliko in upajmo, da bo tudi medenje takšno.
Pregledujemo tudi stanje hojevih sestojev po državi. Znaki so za enkrat še vedno zelo slabi in preskromni. Sestoje bomo pregledovali še naprej in vas o stanju obveščali. Zagotovo, če se bodo znaki pojavili in se bodo povzročitelji medenja razvili v zadostni meri bo njihovo izločanje pozno.
Zato je nujno, da čebele izkoristijo prihajajoči paši in si zagotovijo zaloge medu in cvetnega prahu za dober nadalni razvoj. Poleg tega bodite pozorni na stanje varoje, ker vsi pogoji, ki jih letos imamo so za njo predvsem pozitivni.
  
NAJ MEDI !!!
Aleš Bozovičar, ONS