​Pregled stanja na vzhod države z dne 20.4.2021

20.04.2021 22:46:42
Danes smo ponovno pregledali stanje rastlin na Ptujskem in Pomurskem območju. Končno je tudi to območje bilo deležno nujno potrebnih padavin, ki so dobro namočile zemljo.
Preverjali smo predvsem stanje akcije, ki je bila v preteklem tednu zopet izpostavljena nizkim temperaturam celo do – 4 °C. Prizadetost je žal prevelika zato primarni poganjki na celotnem območju odpadajo. Ob prihodu toplejših temperatur bomo lahko na akaciji, če pozeba ni bila prehuda, videli rast sekundarnih poganjkov, ki iz izkušenj preteklih pozeb ne medijo oz. zelo slabo medijo.  
 
Ob takšnem vremenu in tudi neugodni napovedi za prihodnje dni tudi ne pričakujemo medenja oljne ogrščice. Površin zasejanih z njo je zelo malo in obeti ob takšni sliki so zelo slabi.
 
Sedaj že skoraj 3 tedne beležimo negativno stanje na opazovalnih postajah po vsej državi. V tem času čebele skoraj niso izletavale iz panjev, še ko so je dobršen del njih ostal zunaj. Zato je nujno, da preverite stanje zalog hrane v čebeljih družinah. Če že ne moremo čebelam pomagati pri oskrbi s cvetnim prahom jim lahko vsaj pomagamo s dodajanjem sladkorne raztopine. Tako jim nadomeščamo energetski del obroka, ki ob takem stanju izredno hitro kopni. Sladkorno raztopino pripravite v razmerju 3:2 v prid sladkorja.
Upajmo, da se temperature vsaj toliko dvignejo, da bodo čebele lahko izkoristile trenutne vire cvetnega prahu, ki ga v večjem delu države še ponuja regrat, jablane in na kasnejših legah tam, ki jih pozeba ni prizadela še posamezne češnje.  
 
Naj medi!
 
Aleš Bozovičar, ONS