​Pregled stanja na jugu in jugovzhodu države z dne 15.4.2021

15.04.2021 21:55:40
V začetku tedna in danes smo pregledali stanje rastlin na jugu in jugovzhodu države. Intenzivno smo spremljali stanje akcije, ki je tudi na tem območju  v zelo slabem stanju. Poleg pozebe iz pred tedna dni je tudi danes ponovno bilo stanje z negativnimi temperatur tudi do -4 °C. Tako opažamo močno prizadetost akacije na celotnem območju Bele krajne, Krškega, Brežic, Bizeljskega in Podčetrtka. V takšnem stanju obetov za akacijevo pašo praktično ni. Kolikor bodo le uspeli ponudili sekundarni poganjki, kar pa iz izkušen preteklih pozeb ne bo veliko.
Območja, ki jih omenjamo so bila deležna res zelo močne pozebe, kar je močno prizadelo sadje, trte in tudi kostanja. Večji delež pregledanih brstov izkazuje prizadetost po pozebi. Poleg prizadetosti zunanjosti brsta je ob pregledu sredice brsta vidno tudi njegovo odmrtje, saj je sredica temne barve.
Kaj pravzaprav trenutno stanje pomeni za cvetenje in medenje samega kostanja je težko napovedati, saj tako zgodnje in močne pozebi oz. kar zmrzali še nismo beležili. Zagotovo bomo stanje kostanje spreminjali še naprej v prihodnjih tednih tudi na vseh ostalih območjih po državi.
 
Naj medi!
 
Aleš Bozovičar, ONS