Stanje ob koncu marca in začetku aprila

27.03.2021 12:34:15
Čeprav nam je februarsko vreme prineslo nadpovprečne temperature je marec zadnji trenutek hiter razvoj rastlin nekoliko zaustavil. Najmanj je to opazno na območju zahoda in juga države kjer so temperature kljub temu bile nekoliko višje. Na tem območju na zgodnjih sončnih legah že cveti divja češnja, poleg nje je pa tudi še posamezna drevesa črnega trna, slive in breskve. Poleg omenjenih rastlin cveti tudi regrat, kar sedaj ob tem vremenu omogoča dobro razvojno pašo čebelam. Kar malo zaskrbljujoče stanje je prikazovala akacija, predvsem na območju Kopra, saj je bil tu razvoj zelo hiter in so posamezni mladi poganjki, ki odženejo prvi utrpeli posledice pozebe. K sreči je teh dreves malo in ob trenutnem stanju ne bo vplivalo na izkoriščanje akacijeve paše. Akacijevi brsti so sedaj počeni na celotnem območju primorske tako na priobalnem območju kot tudi na območju Sežane, Vipave, Ajdovščine, Gorice in Brd. Kot tudi na območju Bele krajne, Brežic in Bizeljskega. Sončne in zgodnje lege teh območji izkazujejo lahko tudi že do 1 cm dolge poganjke. Zato je zelo presenetljivo, da pozeba ni naredila škode. letošnja situacija je pokazala, da akacija v fazi počenih brstov prenese kratkotrajne negativne temperature tudi do -3 °C. Stanje bomo spremljali še naprej in upamo, da tako ostane.
Kasnejši razvoj rastlin beležimo na območje osrednja Slovenije, zasavske, posavske, savinske, podravske in tudi pomurske regije. Tu čebele sedaj lahko izkoriščajo predvsem cvetenje poznih vrbe ter cvetenje sliv, breskev, rumenega drena, prvih cvetov regrata, na kasnejših območjih pa celo še ringlojev. Poleg tega sedaj cvetijo tudi rastline v gozdni podrasti: trobentice, žafrani, vijolice, podlesna vetrnica, mrtva kopriva, ... Divja češnja bo na zgodnjih legah teh območjih predvidoma zacvetela v roku enega tedna. Tudi akacija na toplejših legah pomurske regije in jugovzhoda države je začela z razvojem, brsti so počeni pri vseh rastlinah. Izjema je goričko območje kjer je razvoj še nekoliko kasnejši in za enkrat še miruje. Glede na trenutno stanje med vzhodom in zahodom države letos po dolgem času lahko pričakujemo večji zamik med cvetenjem akacije. Še ne tako dolgo nazaj je bil ta zamik skoraj 10 dnevni kar bi si želeli tudi letos. Spremljali smo tudi stanje oljne ogrščice. Opažamo, da je letos posejana v majhnih količinah, veliko njiv je bilo v tem času preoranih zato bo površin na voljo za pašo malo. Stanje oljne ogrščice je dobro potrebuje le vlago in višjo temperaturo.   
Najkasnejši razvoj rastlin je na območju višjih leg notranjske, gorenjske in koroške regije, kjer so temperature najhladnejši preko cele zime. Tu cveti vrba, rumeni dren, zvončki, trobentice, spomladanski žafran, resa,...
Kakor poslušamo že celo letu je sedaj ključnih naslednjih 14 dni potem bomo pa videli kako bo. Malo za šalo malo za res. Res je sedaj pomembno, da temperature ne padejo več pod 0 °C, da preko noči dež zalije celo državo in da skrbimo za dober razvoj družin, saj bo razvoj narave v prihodnjih dneh in tednih zelo hiter in buren. Zavedati se moramo, da je potrebno imeti 40 dni pred prvo pašo v panjih dovolj zalege, da bo na paši dovolj pašnih čebel. Torej vsako pospeševanje razvoja se začne izvaja zdaj.
 
Naj medi!
 
Aleš Bozovičar, ONS