Stanje v zadnji tretjini februarja 2021

20.02.2021 20:18:50
Čeprav smo še v mesecu februarju nam vremenska napoved in temperature v prihodnjih dneh nakazujejo  drugačno sliko. Temperature naj bi marsikje presegle 15 °C in čebele bodo v polnem zagonu izkoriščanja prvih spomladanskih rastlin. Le te so na plano pokukale v večjem delu države že ob kratkotrajni otoplitvi v začetku tega meseca in vzpodbudile čebele k razvoju.
Na Gorenjskem, Koroškem in višjih lega preostalega dela države, kjer so letos imeli prave zimske razmere je narava dobro počivala in se je leska začela odpirati. Kjer je sneg skopnel že cveti teloh in le posamezne znanilke pomladi kot so zvončki, trobentice, žafrani, … Drugače je na območju zahoda, vzhoda in juga države, kjer ni bilo dalj časa trajajočih nizkih temperatur. Tu je leska že odcvetela. Cvetijo pa ostale prve rastline in rumenijo tudi že prve vrbe. Na območje srednje Slovenije in Štajerske je slika podobna z nekaj malega zamika v razvoju rastlin. Cvetijo zvončki, trobentice, vijolice, spomladanska resa... Vrba trenutno še ne cveti in bo začela v prihodnjih dneh.
Upajmo, da nočne temperature ostanejo bližje 0°C, da se razvoj ostalih medovitih rastlinah predvsem akacije še ne bo začel, saj morebitne kasnejše pozebe lahko naredijo veliko škode, kar dobro poznamo od lani in predlani.   
Te dni lahko izkoristimo za oceno stanja čebeljih družin ne samo na bradi panja. Pri temperaturi nad 12 °C lahko brez zadržka pogledamo v panj in preverimo zalogo hrane. Če je potrebno bližje k gruči in zalegi pomaknemo sat s hrano ter jim tako zagotovimo hrano tudi v dneh, ko so temperature nižje kar je za ta čas še povsem mogoče in normalno. Čas lahko izkoristimo tudi za pomoč slabšim družinam, ki težko ohranjajo primerno temperaturo za ogrevanje zalege. Družino s pomočjo deske ali stirodurja stisnemo na manjši prostor k bližnji steni panji, ji zagotovimo dovolj hrane v satju in si jo označimo, saj bo za uspešen začetek kasneje potrebovala še kar nekaj naše pozornosti ali celo združitev z rezervno družino. Sedaj je tudi idealen čas za čiščenje panjev pri tistih družinah, ki so propadle. Ker je vzrokov za propad družine načeloma več je takšno satje najbolje odnesti in stopiti.
Z drugimi deli pri čebelah sedaj še ne rabimo hiteti, saj bo za to še dovolj časa.
 
Aleš Bozovičar, ONS