Napoved medenja za drugo polovico julija

16.07.2020 21:58:12
Smo že v drugi polovici julija in vse glavne paše so že za nami. Vsi upi so sedaj usmerjeni v hojevo pašo, ki pa takšnemu vremenu težko kljubuje. Prvi pregledi in znaki za medenje hoje so bil boljši kot pa prikazuje trenutna slika. Tole deževno, hladno vreme z pogostimi plohami in lokalno tudi močnejšimi nevihtami je močno prizadelo pašo na jelki.
Najbolje še vedno kažejo lege kjer smo uši najprej opazili. To je vzhodni del Javornikov, Logatca in Logaške planote – Menišije.  Mestoma je pokapanost boljša tudi na območju Kočevskega roga in zahodnega dela Stojne, Goteniške gore in Mašuna, vendar je ob takšni sliki težko napovedati dober obet za pašo. Bomo videli kakšno bo stanje v prihodnjem tednu, ko naj bi bili deležni toplejših in bolj stanovitnih dni.
Izločanje uši je močno nazadovalo tudi na severnem delu Pohorja in v ostalih hojevih sestojih po Sloveniji kjer ob takšnem stanju medenja letos ne moremo pričakovati.    
 
Pogoste padavine koristijo vsaj razvoju cvetočih rož po travniki, obronkih gozdov in v sami gozdni podrasti. Tako imajo čebele na voljo dovolj cvetnega prahu, ki je sedaj na začetku razvoja zimskih čebel še kako pomemben. Trenutno cvetijo predvsem detelje in ostale travniške rože. Cveteti začenja nedotika kateri se bo ob konec meseca pridružila tudi zlata rozga, ki je bogata z nektarjem in cvetnim prahom. Ponekod je zasejanih precej njiv z sončnicami, facelijo in ajdo. Tudi te rastline lahko v poletju ponudijo dobro pašo predvsem za nadomeščanje dnevnih potreb čebelje družine. Z ozirom, da je cela čebelarska sezona bila bolj kot ne mokra upajmo, da bo tudi v nadaljevanju poskrbljeno za dovolj vlage in da se v avgustu ne pojavi suša. Tako bo v naravi dovolj cvetnega prahu in ob pomoči krmljenja bomo čebele lahko uspešno pripravili na jesen in zimo.
 
Glede čas v letu in na negativno stanje tehtnic zadnjih nekaj dni spremljajte zaloge hrane v panjih. Ob takšnem stanju bo nujno postopno krmljenje čebeljih družin. Matice v tem času ne smejo prenehati zalegati, saj bomo drugače ostali brez zimskih čebel. Pri krmljenju bodite pozorni, da ne izzovete ropa. Krmimo vedno zvečer, v gnezdo posegamo samo kjer je res potrebno, saniramo brezmatične in trotove družina in po potrebi pripiramo žrela. Posebno skrb namenimo tudi zatiranju varoje, spremljate njeno stanje in pravočasno ukrepajte. Za dodatna navodila se obrnite na veterinarje specialiste za čebelarstvo.
 
Naj medi!
 
Aleš Bozovičar, ONS