​Stanje hoje, 23.6.2020

23.06.2020 21:06:52
Včeraj in danes smo pregledali stanje hoje na območju južnega dela Pohorja, Dolenskih toplic, Kočevskega roga, Stojne, vzhodnega dela Goteniške gore in Kostela.
Stanje na območju južnega dela Pohorja (Zreškega, Bistriškega, Hočkega in Slivniškega) žal z vidika medenja hoje ni obetajoče. Mestoma je opaziti rahlo pokapano podrast predvsem v nižinah. V višjih legah tega območja znaki prisotnosti ušic niso opazni. Glede na čas je njihov razvoj še možene vendar ga ne pričakujemo v večjem obsegu. Boljše stanje pričakujemo na severnem delu Pohorja in na Kozjaku kar bomo še enkrat preverili.
 
Boljše je stanje na preostalih omenjenih območjih, ki smo jih danes pregledali. Prejšnji pregledi na teh območjih niso kazali obetajočih znakov medenja, saj je pokapanost bila slabo izražena in tudi število uši skromno. Pričakovali smo slabši razvoj uši na hoji tudi že zaradi lansko letne prisotnosti ušic, saj to omogoča razvoj njihovim naravnim sovražnikom, ki naj bi svoje delo vneto nadaljevali tudi v letošnjem letu. Za enkrat jih na srečo ni opaziti in upajmo, da tako tudi ostane.
Največje število ušic in pokapanost podrasti sedaj opažamo v nadmorski višini med 400 in 700 metri, nižje so le na območju Dolenskih toplic. Ob ugodnem vremenu pričakujemo postopni razvoj tudi v višje lege teh območji. Koliko bo koriščenje hojeve mane je težko reči, saj na teh območjih sedaj cveti lipa, ki bo zagotovo vplival na pozitivno stanje tehtnic.
Stanje na lokacijah bomo še spremljali in vas o tem obveščali.
 
 
Sedaj v času cvetenja lipe in kostanja vam želim čim boljšo bero in polna medišča.
 
Naj medi!!!
 
Aleš Bozovičar, ONS