Napoved medenja z dne 6.6.2020

06.06.2020 11:40:17
Za nami je zelo deževen petek, ki je preko cele države poskrbel za dobro namočena tla in dvig podtalnice. Zato naj se sedaj vreme končno ustali in omogoči čebelam koriščenja paše na lipi in kostanju. Kot smo že poročali te dve rastlini letošnje leto obetata zelo dobro. Sta v zelo dobrem fiziološkem stanju z velikim številom cvetnih nastavkov, na kostanju je opaziti malo kostanjeve šiškarice in vse kar rabimo je suho vreme s temperaturami nad 25 stopinj Celzija. Veliko listna lipa je te dni pričela cveteti na vseh nižjih območjih do višine 400m nad morjem in se bo postopoma razcvetela v višje lege dokler uspeva.  Razcvet malo listne lipe je kasnejši in pričakujemo njeno cvetenje sočasno s kostanjem. Na območju primorske je prve cvetove na kostanju in malo listni lipi že možno opaziti. Temu  področju bo sledil jug države Bela krajna, Gorjanci, Brežice kjer prve cvetove pričakujemo v začetku novega tedna.
Na območje Haloz, Slovenskih goric ter nižjih leg Štajerske, Dolenjske in osrednega dela držav z Litijskim območjem pa prve cvetove v toplejših legah pričakujemo od 10 junija naprej. Glede na trenutno vremensko napoved, ko naj bi se temperature vendarle nekoliko dvignile kakšnih kasnitev zaradi tega ne pričakujemo več. Zato je ta teden vsekakor čas za dovoze čebel na omenjeni paši na ta območja.
Na območju Gorenjske in Koroške kjer je kasnejši razvoj pričakujemo začetek cvetenja širokolisten lipe po 10. juniju. Razcvet malo listne lipe in kostanja  na Gorenjskem, Koroškem in višjih predelih Kočevskih in notranjski gozdov pa pričakujemo okoli 20. junija.
Na posameznih toplejših območjih opažamo na širokolistni in ozkolistni lipi prisotnost listnih uši. Medtem, ko stanje uši na javorju nazaduje. Upamo, da so uši po včerajšnjem dnevu še ostale in, da se razvoj uši nadaljuje in začne tudi na ostalih območjih.   
V zadnjih dneh kolikor nam je vreme dopuščalo smo spremljali tudi stanje na preostalih rastlinah v državi. Povsod po Sloveniji opažamo precejšen razvoj uši na bukvi, gabru, bezgu, sadnem drevju, jesenu in celo na travniških rastlinah. V kolikšni meri je delež te mane za čebele zanimiv in koliko jo poberejo je težko reči, smo pa opazili na določenih območjih, da čebele tudi tovrstno mano pobirajo. Značilnost tega medu je, da lahko kristalizira že v satju.
Spremljali smo tudi stanje na hoji, vendar je ocena ob takšnem nestabilnem vremenu težavna in trenutno še nezanesljiva. Potrebujemo vsaj nekaj dni lepega in toplega vremena zato bomo hojeve sestoje v državi še spremljali in vas o stanju sproti obveščali.
 
Naj medi!
 
Aleš Bozovičar, ONS