​Pregled stanja na območju Prekmurja, 7.5.2020

07.05.2020 21:12:27
Danes smo ponovno pregledali stanje na območju vzhoda države. Sedaj so posledice pozebe najbolje vidne, saj bi akacija na tem območju, če ne bi bila deležna pozebe moral začeti z cvetenjem. Kot smo že poročali je stanje akacije na območjih Ptuja, Murske sobote, Lendave in Goričkega zelo prizadeta. Sedaj se lahko vidijo posamezni beli cveti na nekaterih akacijah vendar je ta delež zelo majhen. Rastline so se po pozebah lepo ponovno obrasle in olistale. Kar pomeni, da rastline v večji meri niso prizadete in letošnje pozebe ne bodo vplivale na stanje rastlin v prihodnjem letu. Opažamo tudi sekundarne cvetne poganjke, ki jih je opazno manj in po izkušnjah preteklih lete kljub cvetenju zelo slabo medijo.
 
Oljna ogrščica na tem območju končuje z cvetenjem. Rumeno obarvana polja bo mogoče videti še do konca tedna. Žal letošnja bera na njej ni bila omembe vredna in je predvsem poskrbela za dobre zaloge cvetnega prahu v panjih.
 
Ob trenutnem stanju bolje kaže paša na javorju. Saj v primernih pogojih panji v njihovi bližini že kažejo pozitivno stanje na tehtnicah in pričakujemo, da se bo do konca tedna donosi še stopnjevali. V prihodnjem tednu bodo kot sedaj kaže vremenska napoved ledeni možje prinesli ohladitev, ki upamo, da bo kratkotrajna in ne bo vplivala na nadaljevanje medenja. Ob iskanju stojišč za javorjevo pašo so sedaj ugodne srednje lege, saj se bo cvetenje postopoma pomikalo v višje lige in tako čebel lahko koristijo pašo daljši čas.
 
 
Naj medi!
 
Aleš Bozovičar, ONS

Fotografije