​Pregled stanja na gorenjskem z dne 4.5.2020

04.05.2020 22:11:49
Danes smo pregledali stanje na širšem območju Kranja, Bleda, Jelovice, Bohinja in Kranjske gore. Razvoj rastlin je normalno tukaj počasnejši in lahko v višjih legah tega območja še opazimo cvetenje sadnega drevja hruške in jablan. Prav tako v teh legah še cveti regrat, ki so ga čebele danes ob lepem vremenu pridno obiskovale. V nižinah regrat je odcvetel in čebele trenutno lahko koristijo le gozdno podrast, ki po teh deževnih dneh lepo cveti. V nižjih legah je opaziti tudi cvetenje jesenov, ki letos tudi na tem območju bujno cvetijo, če že ne drugega je tudi cvetni prah zelo pomemben kar pa ga ta rastlina ima v izobilju. Bolj razveseljujoč pogled je bil na javorjeva drevesa, ki imajo veliko cvetov in na prisojnih legah že cvetijo. Poleg samega cvetja je opaziti veliko listnih uši, ki že izločajo in listje pod njimi je na posameznih mestih močno pokapano.
Prav tako smo tudi na območju gorenjske opazili uši na smreki. Opažamo kolonije sivozelene smrekove ušice. To ušico smo do sedaj opazili tudi na območju Koroške, Notranjskih in Kočevskih gozdov. Obet za pašo iz tega vira obstaja in je odvisen od njihovega nadalnega razvoja. Kar bomo še naprej spremljali.
Dež je vsekakor bil nujen in zelo koristen, vendar bi si želeli v prihodnjih dneh bolj stanovitnega vremena in višjih temperatur, predvsem nočnih temperatur. Vremenski pogoji so sedaj bistvenega pomena za nastanek nektarja in razmnoževanje in izločanje uši. Trenutni obeti za javor so dobri in veliko boljši kot lani zato naj nam bo naklonjeno tudi vreme, da čebele najbolje izkoristijo trenutne vire v naravi.  
 
Naj medi!
 
Aleš Bozovičar, ONS

Fotografije