Napoved medenja za zadnji teden aprila z dne 22.4.2020

24.04.2020 21:31:03
V teh dneh smo pregledali še ostala območja v Sloveniji, kjer je prisotna akacija. Pregledovali smo tudi stanje javorja in oljne ogrščice. 
 
Če začnemo najprej pri oljni ogrščici. Cvetenje je približno na polovici in do sedaj kakšnih konkretnih donosov še nismo zabeležili. Čebele jo obletavajo in koristijo predvsem cvetni prah. Res je, da bolje izloča v drugi polovici cvetenja vendar, če ne bomo deležni padavin tudi v tem času ne bo mogla ponuditi nektarne paše. Njeno cvetenje bo predvidoma trajalo do konca prihodnjega tedna in le upamo, da bo ponudila kaj tudi našim čebelam.  
Akacijeva paša:
Trenutno akacija na območju Kopra, Vipave, Ajdovščine, Nove gorice in Goriških brd kjer je pozeba do višjih leg teh območji bila prizanesljivejša začenja z cvetenjem. Ob pregledu območji Prekmurja, Goričkega, Haloz, Podčetrtka, Bizeljskega, Brežic, Bele krajne in  poznejših leg na območju Primorske (Kozina, Ilirska Bistrica) je stanje z akacijo slabo, saj so bila ta območja v zadnjem mesecu deležna več pozeb kar je povzročilo škodo in akacijo dodobra prizadelo. Na teh mestih medenja ne pričakujemo, saj akacija kar vegetira. Cvetje se izredno počasi razvija in na posameznih območjih so pozebli tudi sekundarni poganjki.
Javorjeva paša:
Beli ali gorski javor se razcveta v nižinah nekje do višine 400 metrov nad morjem. Opažamo, da ima letos veliko cvetnih nastavkov in ob taki sliki, če bo vreme ugodno lahko ponudi odlično pašo čebelam. Prav tako je mestoma na spodnji strani listov možno opaziti ušice, ki že sesajo drevesni sok.  Upajmo, da čebele, ki so letos dobro razvite izkoristijo javorjev pašo in da nam javor priskrbi točenje.
Letošnji april ni običajen, saj je bilo padavin do sedaj zelo malo oz. nič in so za nadalni razvoj rastlin in uši nujno potrebne. Upamo, da jih bomo deležni v prihodnjih dneh, saj napoved glede padavin ni najbolj obetajoča.
 
Naj medi!
 
Aleš Bozovičar, ONS