​Današnji pregled stanja na območju Brežic in Bizeljskega, 18.3.2020

18.03.2020 19:48:19
Danes smo pregledali stanje rastlin na območju Podčetrtka, Bizeljskega, Brežic in Krškega.
Opazujemo podobno stanje kot na območju vzhoda države. V srednjih in višjih legah so pristne še cvetoče prve spomladanske rastline (trobentice, žafrani, vrbe, črni trn). Med tem, ko jih v nižinah  nadomešča cvetoča gozdna podrast ter sadno drevje. Poleg cvetočih marelic, breskev in sliv smo danes na tem območju že opazili cvetoče češnje, ki so jih pridno obiskovale čebele. Poleg naštetih cvetočih rastlin tudi regrat na tem območju začenja s cvetenjem. Tako narava in trenutno vreme čebelam omogočata dober spomladanski razvoj.
Tudi tu hitremu razvoju sledi akacija, saj pri zgodnjih mlajših drevesih že opažamo rast poganjkov. Na starejših drevesih pa za enkrat pokanje brstov.
 
Ob takšnih pogojih, ki so sedaj v naravi bi dobro razvite čebelje družine že lahko zgradile prvo satnico, vendar ob trenutni vremenski napovedi se bo situacija hitro spremenila, saj je za prihodnji teden napovedan hladni val, ki bo spustil temperature krepko pod mejo ledišča. Česar si za nadalni razvoj in medenje rastlin vsekakor ne želimo.   
 
 
Aleš Bozovičar, ONS