Današnji pregled stanja na območju vzhoda države, 16.3.2020

16.03.2020 19:59:07
Danes smo pregledali stanje rastlin na območju Ptuja, Pomurja, Prekmurja in Goričkega. Rezultat nadpovprečnih letošnjih temperatur je tudi tu lepo viden in narava kar drvi s svojim razvojem. Tudi letos skoraj ne opažamo razlik med posameznimi območji in legami tega dela države in jih zaradi tega ne bomo ločevali.
Poleg še nekaterih spomladanskih rastlin (velikih zvončkov, trobentic, žafranov, vrbe, črnega trna, drena,…), ki v senčnih legah še cvetijo lahko opazujemo razcvet tudi v sami gozdni podrasti (podlesna vetrnica, navadni kopitnik, čemaž,…), ki ob toplih popoldanskih temperaturah čebelam zagotovo popestrijo izbor rastlin primernih za obisk. Hkrati lahko opazujemo cvetenje tudi nekaterih drevesnih vrst kot so marelice, slive in breskve. Cvetijo tudi nekateri okrasni grmi (magnolije, forzicije,…). Temu razvoju sledi tudi češnja, saj ob koncu tega tedna lahko pričakujemo njen razcvet. Kolikšno bo to cvetenje je težko oceniti, saj so današnje jutranje temperature na teh območjih marsikje dosegle skoraj – 5 stopinj C, kar je zagotovo poškodovalo cvetove, ki so v fazi odpiranja in negativno vplivalo na njen razvoj.  
Poleg naštetih rastlin smo poglavitneje opazovali in ocenjevali predvsem stanje oljne ogrščice in akacije. Padavine v preteklem tednu so zagotovo pripomogle k njunemu razvoju. Oljna ogrščica je sedaj v povprečju visoka med 30 in 40 cm in na rastlinah že lahko opazujemo prve cvetne nastavke. Stanje rastlin je dobro, kakšna pa bo hitrost nadalnega razvoj je pa težko napovedati, sploh ob trenutni vremenska napovedi, ko naj bi nas po dneh sočnega in toplega vremena v prihodnjem tednu dosegla hladna fronta z nočnimi temperaturami pod lediščem in dnevnimi temperaturami pod 10 stopinj C. Pri trenutnemu stanju oljne ogrščice lahko pričakujemo njeno cvetenje okoli 10 aprila. Ob naslednjih pregledih bomo stanje lažje ocenili o čemer vas bomo sproti obveščali.
Tudi stanje akacije glede na vremensko napoved ni obetajoča. Tudi tu razvoj pospešeno poteka in počene brste lahko vidimo tudi že pri starejših, višjih rastlinah. Stanje ni pri vseh rastlinah enako in upamo, da današnja jutranja temperatura ni povzročila večje škode. Vsekakor za akacijo temperatur pod 0 stopinj C ne smemo imeti. Še toliko bolj pomembno bo to v prihodnjih dneh in tednih, ko bo razvoj brstov toliko večji.  
 
Aleš Bozovičar, ONS