Napoved za prvo polovico marca

06.03.2020 14:11:54
Smo v mesecu marcu, ko je meteorološka zima za nami. Letošnja zima je bila ena izmed najtoplejših zim v zgodovini meritev. V večjem delu države so bile temperature za dva do tri stopinje višje od dolgoletnega povprečja, kar je »lepo« vidno tudi v naravi. Vegetacija rastlin se je že začela v mesecu januarju z začetkom cvetenja leske in se iz dneva v dan stopnjevala. Cvetenje prvih spomladnih rastlin oz. znanilcev pomladi (teloh, zvončki, trobentice, žafrani, vrba, …) je na območju zahoda, juga in vzhoda države že za nami, izjema so višje, senčne lega ter severni del države, kjer pa razcvet in cvetenje teh rastlin še lahko opazujemo. Tudi ostale rastlinske vrste na Primorskem, Belokranjskem in Prekmurskem nakazujejo, da smo krepko v pomladanskem razvoju,  kjer so s cvetenjem že skoraj končali mandeljni in ringloji. V fazi cvetenja so dren, črni trn ob obalnem pasu tudi že marelica in celo češnja, na omenjenih lokacijah je tudi že opaziti rumene cvetove regrata. Temu razvoju sledijo tudi čebele, saj že ob vsaki najmanjši priložnosti zapustijo panj in koristijo te vire cvetnega prahu in nektarja.
Skoraj enak začetek leta smo imeli tudi lani s to razliko, da je letos razvoj še nekoliko zgodnejši. Predvsem se to vidi ob pregledu stanja oljne ogrščice in tudi že akacije. Med tem, ko je oljna ogrščica kljub začetku razvoja neobčutljiva na prihajajoče nizke jutranje temperature, je pri akaciji zgodba popolnoma drugačna. Akacija je na sončnih in izpostavljenih legah Kopra, Nove Gorice ter na območjih Bele krajine že začela z brstenjem, čeprav brsti še niso odgnali pa je že viden razvoj. Česar si za čas začetka marca in za obete medenja te rastline ne želimo. Prav tako opažamo, da so brsti akacija v Prekmurja in v srednjih legah Primorske že počili in tako začeli z svojim razvojem. Tako zgodnjega razvoj akacije še nismo beležili zato je težko napovedati čas njenega cvetenja.  
Padavine, ki smo jih bili v teh marčevskih dneh deležni, so bil že nujne, saj jih do meseca marca nismo beležili. Kot kaže sedaj prihaja obdobje nestanovitnega vremena in bodo padavine do sredine meseca pogoste. Jutranje temperature bodo blizu ledišča ali na posameznih območjih pod lediščem, popoldanske pa krepko preko 10 stopinj C. Ob taki napovedi so pogoji za nadaljnji razvoj dobri in lahko le upamo, da nizkih temperatur ne beležimo. Še toliko bolj to velja za območja kje raste akacija.
Ni pa vse tako črnogledo in ne smemo že sedaj ocenjevati čebelarske sezone. V primerjavi z lani opazujemo na javorju, lipi in lipovcu boljše stanje in ob ugodnem vremenu pričakujemo večje število cvetnih nastavkov. Vsekakor smo na začetku sezone in poskrbimo, da bodo čebelje družine v dobri kondiciji, sposobne izkoristiti naravne danosti ob vsaki priložnosti.
 
Aleš Bozovičar, ONS     

Fotografije