Pregled stanja 26. in 27. junija

27.06.2019 21:49:33
Včeraj in danes smo pregledali stanje na območju Zgornje savinjske doline in južnega dela Pohorja.
Na obeh območjih v višjih legah še vedno opažamo pristnost rdečerjave puhaste ušice na letošnjih smrekovih poganjkih. Ta je tudi v večji meri kriva za naglo kristalizacijo medu že v samem satju. Poleg nje opažamo veliko število ušic tudi na javorju, lipi in kostanju kar nakazuje tudi pokapanost podrasti pod njimi. Poleg tega sedaj dobro cveti tudi gozdna podrast, ki predvsem na območju zgornje savinjske doline vpliva na trenutne dobre donose.
Na območju južnega Pohorja do nadmorske višine 700 m sedaj čebele predvsem obiskujejo cvetoče kostanje. Glavnina kostanja sedaj že cveti in ob teh visokih temperaturah zelo hitro nadaljuje z razvojem. Danes je to območje bilo deležnih manjših padavin, kar nebi smelo vplivati na nadalno cvetenje. Upajmo, da se suho vreme z nekoliko nižjimi temperaturami nadaljuje še naprej in da čebele čim bolje izkoristijo to pašo.
Na obeh območjih smo spremljali tudi stanje hoje. Žal je pokapanost podrasti skromna, kar ne obeta hojeve paše.
Poleg tega velja opozorilo na obeh območjih med v satju kristalizira. Takšno stanje v višjih legah, kjer so letošnji poganjki še mladi pričakujemo še vsaj 14 dni.
 
Naj medi.
 
Aleš Bozovičar, ONS