​Stanje hoje - 25.6.2019

25.06.2019 21:41:07
Danes smo pregledali stanje hoje na območju Ljubljanskega vrha, Logaške planote, Cola, Podkraja in Javornikov. Na vseh območjih še vedno opažamo pokapano podrast pod hojevimi drevesi. Vendar žal trenutno v premajhnem obsegu za boljše donose. Zadnje nevihte so povzročile določeno škodo in vplivale na slabšo stanje uši na hoji.
Virov medenja je sedaj v naravi več od samih nektarnih paš na gozdni podrasti, lipi (v višjih legah), lipcu ter kostanju dobro izločajo tudi ušice na listnih drevesih kot tudi še mestoma uši na smreki. Te so prisotne predvsem še v višjih in hladnejših legah kjer letošnji poganjki še niso oleseneli. Zato je težko določiti, kaj točno vpliva na pozitivne stanja tehtnic. Kar je ob letošnjem letu popolnoma vseeno samo, da čebele uspejo kaj nabrati.
Trenutno visoke temperature in velike količine vlage v zemlji ustvarjajo idealne pogoje za razvoj in izločanje uši, kar pomeni, da upi za hojevo pašo na teh območjih še vedno ostajajo. Svetujemo vam, da pred načrtovanim premikom na hojevo pašo sami preveriti stanje okoli vašega stojišča. Saj so lahko posamezne mikrolokacije bolje izražene in jih ne moremo posploševati na večje območje.       
 
Naj medi.
 
Aleš Bozovičar, ONS