​Stanje smreke na dan 10.6.2019

10.06.2019 22:22:03
Sedaj po tednu dni lepega in sončnega vremena vidimo, da narava lahko ponudi marsikateri vir paše in da to čebele pridno izkoriščajo. Pa vendarle ni tako sijano kot se zdi na prvi pogled. Težave se lahko pojavljajo predvsem na tistih območjih, kjer so čebelnjaki blizu smrekovih sestojev. Ob pregledih v zadnjih dneh smo opazili, da se je uspešno razmnožila rdečerjava puhasta smrekova ušica, ki sesa drevesni sok na letošnjih majskih poganjkih na smreki. Ušico opažamo na vseh območjih v Sloveniji trenutno do nadmorske višine 800 metrov. Omenjena ušica pri nas do sedaj ni nastopala samostojno, vedno je bila prisotna kot dopolnilna paša ostalim virom medenja v naravi predvsem malemu in velikemu smrekovemu kaparju. Zaradi velikega števila kolonij ušic in sedanjih visokih temperatur lahko kristalizirane kapljice vidimo že na samih poganjkih, kjer sesajo in izločajo ušice. Ušice so lahko prisotne na smreki vse do njihove zgornje meje rasti in uspešno sesajo vse do olesenitve letošnjih poganjkov. Kasneje v njih ne morejo zagristi in zaradi tega propadejo.
Zato preverite stanje v panjih, da iztočite še pravi čas pred kristalizacijo medu. Če je pravočasno točenje neizvedljivo je lahko v pomoč namakanje in pršenje takih satov z vodo. Voda jih nekoliko omehča kar čebelam omogoča, da jih izkoristijo in ponovno predelajo.
Upamo, da bo prihajajoča paša na lipi in kostanju omilila in končala donose iz tega vira in nadalno kristalizacijo medu in da bomo po katastrofalnem začetku letošnje sezone deležni vsaj dobrega, če ne odličnega zaključka.
 
Naj medi.      
 
Aleš Bozovičar, ONS

Fotografije