​Stanje na dan 31.5.2019

31.05.2019 22:24:55
Letošnje leto je vremensko res pestro in vsak dan nam postreže z novo situacijo, ki še zdaleč ni ugodna za naše čebele. Sedaj na zadnji dan maja že lahko na hitro ocenimo letošnji začetek čebelarske sezone, ki še zdaleč ni zadosten in lahko rečemo, da je kar katastrofalen. Čeprav smo v času najbolj medovitega meseca moramo čebele intenzivno krmiti, da jih rešimo pred propadom. Stanje negativnih donosov za večji del Slovenije traja že vse od začetka aprila in čebele le s težka izkoristijo vire, ki jih narava ponuja.
Kot smo že poročali čebele primorske akacije niso uspele izkoristi niti za svoje potrebe. Enako je bilo na območju Bele Krajine in Brežic. Nekoliko boljša slika je bila na območju Prekmurja, ko smo v času njenega cvetenja beležili kratkotrajne donose in so v tem času posamezne tehtnice pod okriljem ONS beležile donose v skupni vrednosti do 8 kg. Tako so čebele zapolnile zaloge in mali delež nektarja prinesle tudi v medišče. Sedaj je akacija v večini na teh območjih končala z cvetenjem. Majhni donosi so možni še na lokaciji višjih leg Haloz, Podčetrtka, Bizeljskega in na območju Ilirske Bistrice, kjer akacija cveti med zadnjimi, žal je tu veliko škode naredila pozeba in konkretnejšega medenja ne pričakujemo.
Kar je bilo do sedaj je bilo in žal ne moremo spremeniti. Veliko bolj nas sedaj zanima kaj bo naprej in predvsem tiste, ki čebele prevažate kam sedaj s čebelami. Glede na stanje v panjih so še daleč pred nami paši na lipi in kostanju, kateri upamo, da bodo čebele lahko izkoristile in se čim bolje pripravile na brezpašno poletno dobo, ki bo letos predstavljali velik izziv za vse. Na območju nove gorice smo že v začetku tedna lahko opazili cvetenje širokolisten lipe. To so zgodna drevesa, ki rastejo samostojno na izpostavljenih legah in so bolj osamljeni primerki. Za konkretnejše cvetenje bo potrebno počakati vsaj do sredine junija. Tako za ozkolistno lipo, ki je pri nas zastopana v večjem deležu kot tudi za kostanj.
Sedaj veliko upov polagamo v hojo in dober razvoj povzročiteljev medenja na njej. V nižjih lega Krima, Javornikov, dolenskih toplic in Kočevja kjer je hoja prisotna smo povzročitelje in tudi pokapanost podrasti že opazili vendar je dež v zadnjih dneh prekinil aktivnost ušic. Upajmo, da bodo znaki v prihodnjih dneh spet dobro vidni in da bo vreme ugodno za dober obet medenja. O tem vas bomo sproti obveščali in naj medi!
 
Aleš Bozovičar, ONS