​Stanje kostanja z dne 27.5.2019

27.05.2019 22:38:26
Danes smo pregledali stanje kostanja na območju Dolskega, Jevnice, Janč in Besnice. V preteklih dneh pa tudi na območju Bele krajne in Brežic. Opažamo, da je kostanj v dobrem fiziološkem stanju kljub temu, da je letošnje leto opaziti nekoliko več kostanjeve šiškarice (Dryocosmus kuriphilus).
Kot kaže je lansko leto njihovo manjše število slabše vplivalo na obstoj in razvoj parazitske osice (Torymus sinensis), ki izlega svoja jajčeca v šiške na kostanju. Vse v naravi je povezano in v tem primeru manj kot je kostanjeve šiškarice slabši so pogoji za razvoj parazitske osice in obratno.
Cvetnih nastavkov na kostanju je veliko in so dobro razviti. V toplih in nižjih legah so cvetni nastavki lahko dolgi že 10 cm. Njihovo cvetenje pričakujemo okoli 10. junija. Glavnina cvetov je manjših in bodo zacvetela v sredini junija. Pri višjih legah pa še nekoliko kasneje med 20. in 25. junijem. Verjetno ni potrebno posebno poudarjati pomembnosti ugodnega vremena v času cvetenja kostanja in zato je skrajni čas za prihod toplega, mirnega in suhega vremena, ki bi čebelam omogočil izkoristek naravnih virov.
Pri tem bi vas radi še enkrat opozorili na stanje hrane pri čebelah, saj v večjem delu Slovenije še vedno beležimo negativna stanja čebelarskih tehtnic in ob trenutni vremenski napovedi ne bo še nič drugače.
 
Naj medi.
 
Aleš Bozovičar, ONS  

Fotografije