​Stanje gozda na dan 21.5.2019

21.05.2019 22:22:16
V zadnjih dneh smo pregledovali in ocenjevali stanje povzročiteljev medenja v gozdu. Preverjali smo javor, smreko in hojo. Žal pri slednji vreme nikakor ne dopušča pravih ocen. Potrebno bo počakati na vsaj dva dni suhega in toplega vremena kar kot kaže še ta teden ne bomo dočakali.
Pregledovali smo območja osrednje Slovenije, Hrušice, Notranjskih gozdov, Kočevja, območje gorenjske in južnega ter severnega dela Pohorja.
Smreka:
Kot smo že poročali opažamo velikega in malega kaparja v manjšem številu, ki ne predstavlja zadostnega vira in obeta za pašo. Upamo, da je vsaj to dobra podlaga in seme za prihodnje leto. Za razliko od zadnjih pregledov, ko uši na smreki ni bilo opaziti smo jih ob zdajšnjih pregledih lahko našli. Našli smo jih v nižjih legah gorenjske, južnega dela Pohorja ter mestoma v notranjskih gozdovih ter Kočevju. Na splošno za ušice in kaparja velja, da če jih najdemo na veji brez večjih težav je obet dober kar pa je bilo možno le na posameznih mikrolokacijah na gorenjskem in v Kočevju. Upamo, da se uspejo čim bolje razviti v višjih legah, kjer razvoj kasni in jih lahko najdemo še ob koncu meseca junija. Vsaj takrat bo moralo biti vreme ugodnejše, kar bo lahko vplivalo na pozitivno stanje tehtnic.
 
Javor:
Letošnje leto je cvetja na javorju zelo malo. V nižjih legaj je že odcvetel tako, da sedaj lahko opazimo tiste redke cvetove le v višinah nad 500 metri. So se pa kljub dežju in močnim vetrovom uspele dobro razviti listne uši na javorju. Prisotne so na vseh območjih, ki smo jih pregledovali in pričakujemo ob lepem vremenu tudi njihovo izločanje. Javor je rastlina, ki le redko razočara in poleg nektarne paše lahko ponudi tudi mano. In kot kaže jo letos bo ponudil. Ali bodo čebele lahko to izkoristile je pa drugo vprašanje. Za dober in hiter prijem javorjeve mane je ključno, da čebele že obiskujejo cvetoče cvetove. Česar pa letos zaradi njihovega majhnega števila in slabega vremena še ni bilo možno. Ob pregledu listov na njegovi spodnji strani lahko vidite črne ušice s krilci – krilato generacijo, ter skoraj prozorne ušice, ki so nekrilate in sesajo drevesni sok. Poleg ušic boste lahko opazili tudi veliko število mravelj, ki skrbijo in varujejo ušice v zameno za kapljico mane.
 
Slika o virih medenja in možnostih donosa bo dobro vidna takoj, ko dočakamo dneve brez vetra in predvsem padavin. Sedaj so se temperature dvignile, vlage v tleh in zraku je dovolj potrebno je le še sonce.
 
Naj medi.
 
Aleš Bozovičar, ONS  

Fotografije