Pregled stanja akacije – vzhod države z dne 16.5.2019

16.05.2019 21:43:02
Danes smo ponovno pregledali stanje akacije na območju vzhodnega dela države. Letos je bila akacija na tem območju deležna kar nekaj vremenskih neprilik, ki so zagotovo pustile posledice in vplivale na njeno stanje. V času zime in začetku pomladi je bila deležna suše nato od meseca aprila naprej obdobja padavin in nizkih temperatur, ki so bile trikrat zelo blizu ledišča oz. na posameznih mestih celo pod lediščem v zadnjih dneh pa še močnega vetra, ki je trgal cvetove z dreves.
Akacija v bližini reke Mure je nekoliko bolj razvita in se približuje drugi polovici cvetenja. Za ostala območja  ocenjujemo, da so v prvi tretjini cvetenja, bolj kot se približujemo območju Goričkega pa je razvoj normalno nekoliko kasnejši in je delež še zaprtih cvetov večji. Enako kot je bilo letos na primorskem območju so tudi tu cvetovi zelo različno razviti in na istem območju lahko vidimo cvetove v polnem cvetenju, cvetove, ki belijo in še zaprte cvetove.
Kolikšna še bo sposobnost medenja akacije bomo videli v prihodnjih dneh do ponedeljka, ko naj bi bile temperature višje in manjša možnost padavin. Upajmo, da bi čebele uspele vsaj toliko nabrati, da bi si zapolnile zalogo prave meden hrane.

Naj medi.
 
Aleš Bozovičar, ONS