​Pregled stanja belega javorja in smreke 30.4.2019

30.04.2019 22:18:25
Danes smo pregledali stanje javorja in smreke na območju notranjske, osrednje Slovenije in Kočevja.
 
Javor:
Kot kaže je suša v času zime in začetku pomladi naredila več škode kot smo pričakovali. Saj opažamo, da je tudi na javorju prisotnih manj cvetnih nastavkov kot pretekla leta. V nižinskih legah tega območja že lahko vidimo cvetoče cvetove javorja. Odpiranje cvetov se bo postopoma pomikalo v višje lege, kjer trenutno šele odganja in tam tudi ocena števila cvetov ni možna. Poleg tega opažamo tudi manjše število zarodnic javorjevih uši, ki bi lahko ponudile mano in podaljšanje vire medenja iz te rastline. Trenutne vremenske razmere tudi za njih niso ugodne in bodo vsekakor vplivale na njihov nadalni razvoj.   
 
Smreka:
Na omenjenem območju smo tudi pregledovali stanje smrek in povzročiteljev medenja na njih. V tem času in takšnemu vremenu je možno iskati le prisotnost velikega in malega kaparja, ki sta prisesana na poganjkih lanskoletnih vejic na smrekah, ki rastejo v sončnih, nižinskih legah. Žal tudi ti prvi pregledi potrjujejo rezultate, ki smo jih pridobili z vzorčenjem smrekovih vej v začetku februarja. Opazili smo posamezne osebke predvsem velikega kaparja. Žal pa je to premalo in ob takem stanju ni možno pričakovati donosov iz tega vira.
V prihodnjih dne bomo preverili tudi stanje na ostalih območjih kjer je v nižjih legah prisotna smreka in vas o rezultatih sproti obveščali.
 
Upamo, da se stanje spremeni in naj medi.

Aleš Bozovičar, ONS.
 

Fotografije