Stanje akacije na primorskem z dne 29.4.2019

29.04.2019 21:04:33
Danes smo preverili stanje akacije na območju Vipave, Ajdovščine, Nove gorice, Goriških Brd, Sežane in Kopra.
 
Čeprav je konec meseca aprila so bile današnje temperature na tem območju prenizke za kakršnikoli upe o mednju akacije. Saj so dnevne temperature dosegle maksimalno 12 stopinj Celzija. Kar se tudi pozna pri razcvetu preostalih dreves, saj nekoliko čakajo z nadalnim razvojem.  
Tiste sončno bolj izpostavljena območja, kjer je akcije zacvetela med prvimi lahko že opazimo odpadanje cvetnih listov kar je posledica padavin v zadnjih dneh. Na srečo takšnih dreves ni veliko in poleg cvetnih nastavkov, ki belijo lahko opazimo tudi še povsem zaprte cvetove na drevesih v senčnih in hladnejših legah. Cvetovi, ki belijo bodo predvidoma zacvetel v prihodnjih dveh dneh ostali, ki so še zaprti pa ob koncu tega tedna. Žal ob takšni vremenski napovedi, ko dnevne temperature ne bodo presegle 18 stopinj Celzija, tudi od ostalih sedaj še zaprtih cvetov ne moremo veliko pričakovati. Zato lahko le upamo, da se vremenska napoved spremeni in da bi čebele lahko nabrale vsaj toliko, da pokrivajo dnevne potrebe.
Zadnjih nekaj dni so podatki iz opazovalnih postaja večinoma v negativnem stanju zato preverite zaloge hrane pri čebeljih družinah. Ob zdajšnjem obsegu zalege, so lahko potrebe čebelje družine preko 0,5 kg na dan kar pomeni hitro izgubo rezerv in stradanje čebel. V tem primeru je potrebno družine krmiti in jim nadomeščati oz. pokrivati dnevne potrebe po hrani.
 
NAJ MEDI.
Aleš Bozovičar, ONS.
 

Fotografije