​Stanje akacije v vzhodnem delu države z dne 25.4.

25.04.2019 22:50:22
Danes smo pregledali stanje akacije in oljne ogrščice na območju Ptuja, Ormoža, Murske Sobote, Lendave in Goričkega.
 
Akacija:
Na teh območjih so posledice nizkih temperatur, ki so bile prejšnji teden, nekoliko bolj izražene. Mestoma lahko na spodnjih vejah akacije zasledimo odpadanje cvetnih nastavkov, ki jih je prizadela slana. Poganjki v višjih delih rastline niso videti prizadeti in nadaljujejo s svojim razvojem. Kakšen vpliv bo imelo to na samo medenje rastlin pa je težko napovedati.
Rastline imajo veliko cvetnih nastavkov, ki so tudi tukaj različnih velikosti in merijo od enega pa vse do petih centimetrov. Trenutna napoved cvetenja akacije na tem območju je okoli 10. maja, kar je odvisno tudi od temperatur in vremena v prihodnjih dneh. Vremenska napoved žal za nas čebelarje in predvsem čebele ni najbolj ugodna in se lahko zgodi, da se čas začetka cvetenja še nekoliko zamakne, kar pa mogoče še ne bo tako slabo in bo za samo medenje ugodneje. Na to žal nimamo nobenega vpliva in lahko le upamo na najbolje.
 
 
Oljna ogrščica:
Na teh območjih je že v drugi polovici cvetenja, ko bi morala najbolje mediti. Pa žal temu ni tako. Tudi tukaj čebele nabirajo velike količine cvetnega prahu, nektarja v panje pa žal ne prinašajo. Kar lahko pričakujemo tudi za prihodnje dni, saj kot rečeno vremenska napoved ni ugodna.
Zato bodite pozorni na stanje zalog hrane v panjih. Družine so se do sedaj uspele že zelo dobro razviti in potrebe po hrani so velike.
 
NAJ MEDI.
Aleš Bozovičar, ONS.