​Napoved medenja z dne 16.4.2019

16.04.2019 20:50:49
Prva polovica meseca aprila nam je prikazala pravo aprilsko vreme in nam prinesla nujno potreben dež, ki je sedaj dodobra namočil zemljo. Če smo v mesecu marcu spremljali nadpovprečne temperature z zelo malo padavinami je sedaj stanje precej drugačno. Deležni smo bili vsakodnevnih padavin in kar hladnih temperatur, ki so danes zjutraj dosegle ledišče. Kar je lahko prizadelo poganke in cvetne nastavke na sadnem drevju in predvsem za nas čebelarje pomembni akaciji.
Napovedi so bile najbolj kritična za območja Bele krajne, Prekmurja in okolice Ilirske Bistrice. Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje so temperature na teh omenjenih območjih  mestoma  dosegle 0 ali -1 stopinj Celzija. Na srečo so bile takšne temperature zabeležene le malo nad zemeljsko površino in predvsem v dolinah in izpostavljenih lega. Kar je lahko povzročilo škodo na mladih in majhnih drevesih akacije kar nebi smelo vplivati na samo medenje. Če je slana prizadela tudi poganke višje na rastlinah bomo posledice videli čez dva do tri dni, ko bodo takšni poganjki potemneli.
Hladen val kateremu smo priča oz. smo bili priča bo tudi za nekaj dni zamaknil razcvet akacije. Najmanj se bo to poznalo na Primorskem, kjer pričakujemo razcvet prvih dreves tistih, ki so najbolj rana v dneh po 20 aprilu in takrat bo tudi optimalen čas za dovoze čebel na pašo akacije na primorsko. Drugod pa bo akacija nekoliko zakasnila in bo belila okoli prvega do petega maja, ko bo skorajda povsod letos že cvetela.
Trenutno na območju Pomurja in Krško-Brežiškega lahko opazujemo cvetenje oljne ogrščice. Padavine so ji koristile vendar je medenje odvisno od vremena. Vsekakor je sedaj prehladno, saj za medenje potrebuje tople dneve in tudi noči. Najbolje ogrščica medi v drugi polovici cvetenja.
Na toplejših in bolj sončnih legah lahko opazimo prve cvetove ostrolistnega javorja, kateremu bo v prihodnjih dneh oz. tednu sledil tudi tudi beli ali gorski javor, ki na območjih kjer ga je več lahko ponudi dobro pašo. Najboljše medenje pričakujemo na območju Kočevja in osrednje Slovenije pa tudi na območju Trnovskega gozda in Idrijskega.
Razvoj čebel je letos buren kar je glede na to, da tudi narava hiti povsem normalno. Vseeno pa določene družine zaostajajo v razvoju. Glede na to da pričakujemo pašo že čez teden dni pravočasno pripravimo čebele, da jo bodo v največji meri sposobne izkoristiti.
 
Naj medi.
Aleš Bozovičar ONS