Napoved z dne 4.4.2019

04.04.2019 14:02:02
 
Smo že v mesecu aprilu in zaradi letošnjega toplega začetka narava kar nadaljuje z svojim razvojem. Žal pa v tleh močno primanjkuje vode in upamo, da se trenutna vremenska napoved uresniči in da v teh dneh dobimo nekaj nujno potrebnega dežja.
Pri oljni ogrščici opažamo, da jo je dosedanja suša prizadela in rastline ne bodo dosegle pričakovane višine do 1 metra. Čeprav so rastline sorazmerno nizke pa ne zaostajajo z razvojem cveta in zato pričakujemo njen razcvet približno 2 tedna prej kot običajno. Pričakujemo, da bodo prve rastline zacvetele ob koncu drugega tedna. Na območju Pomurja je posejanih nekoliko manj površin z oljno ogrščico kot v preteklih letih. Priporočamo vam, da si pred prevozom ogledate stanje okoli stojišča in preverite, če je škropljenje rastlin že bilo izvedeno. Iz tega razloga bo še toliko bolj pomembno dobro sodelovanje čebelarjev in čebelarskih društev ter pravilno razmeščanje ob upoštevanju pašnih redov.
Na celotnem delu države lahko poleg češnje opazujemo tudi cvetenje regrata, ki ob ugodnem vremenu ponujata donose od 30 dkg do 1 kg na dan. Na območju ob Muri se dobro razvija tudi čemaž, ki bo začel cveteti prihodnji teden. Na teh območjih, seveda ob upoštevanju primerne razvitosti čebeljih družin, te že gradijo satnice in hitijo z svojim razvojem.   
Stanje akacije, po nizkih temperaturah v preteklem tednu, je po prvih ocenah še vedno vzpodbudno. Najbolj prizadete so nižje lege, predvsem v Beli Krajni in Prekmurju, kjer so se temperature spustile pod 0 stopinj Celzija. Na teh področjih lahko opazimo posamezna prizadeta, predvsem mlada akacijeva drevesa, ki so zabrstela par dni prej. Kar pa ne bi smelo vplivati na donose akacijevega medu, saj starejša drevesa niso bila prizadeta. Temperature na primorskem niso dosegle kritične meje in je razvoj rastlin dober. Vsekakor je sedaj pomembno, da temperature v prihodnjih dneh oz. tednih ne padejo pod 0 stopinj Celzija in da dež dobro namoči zemljo, kar je nujno za dobro fiziološko stanje vseh rastlin in ne samo akacije.
 
Naj medi.
 
Aleš Bozovičar, ONS