PREDSTAVITVE NA 3.KONFERENCI

20.11.2014 16:44:49
Tajništvo
Na tretji mednarodni konferenci čebelarskih organizacij so se predstavili predstavniki naslednjih organizacij.
Njihovi prispevki so zbrani v zborniku, ki smo ga izdali ob tej priliki.
Lidija Senič - Čebelarska zveza Slovenije,
Andrej Sever – ČZ Bele Krajine,
Raša Fašmon - Dijaški dom Lizike Jančar,
Gorazd Trušnovec - Društvo Urbani čebelar,
Riccardo Jannoni – Sebastianini – Apimondia,
Čebelarska zveza Avstrije,
Čebelarska zveza Koroške (Avstrija),
Okrajno čebelarsko društvo Velikovec (Avstrija),
Čebelarska zadruga neposrednih proizvajalcev »Pčelinjak« (Hrvaška),
Čebelarska zveza Slovaške,
Čebelarska zveza Madžarske,
Čebelarska zveza Črne gore,
Čebelarska zveza Poljske,
Čebelarska zveza Hrvaške.

Predstavitve so zanimive, saj ponujajo primerjavo stanja v različnih državah, v katerih obstajajo podobne rešitve usposabljanja mladih za čebelarstva, kot tudi edinstvene inovativne rešitve.
V debati, ki se je razvila že pred zaključkom predstavitev se je predstavniku Apimondije postavilo vprašanje ali svetovna organizacija čebelarjev podpira iniciative, kot so medeni zajtrk, poučevanje oseb s posebnimi potrebami, razglasitev svetovnega dneva čebel v okviru OZN, saj odziva z njihove strani do sedaj še ni.
Prav tako so v debati predstavniki iz različnih držav izmenjali informacije, kako je urejeno vprašanje prve registracije čebelarja začetnike, če je kakorkoli pogojeno z izobraževanjem in opravljanjem izpitov iz znanja čebelarstva. V vseh državah udeležencev začetek čebelarjenja ni pogojev z ničimer, ukvarjanje s čebelarjenjem je svobodno, tečaj pa je ponekod pogoj za subvencije. V vseh državah je prisoten isti trend povečevanja števila čebelarjev, števila čebeljih družin ter povečan delež žensk, ki se ukvarjajo s čebelarstvom.
Predstavniki čebelarskih organizacij so v končni razpravi pregledali predloge sklepov, jih dopolnili s svojimi predlogi in sprejeli zaključni dokument s sklepi konference. Le te bomo objavili v ponedeljek na spletni strani ČZS. Predstavniki organizacij se bodo v petek udeležili Tradicionalnega Slovenskega zajtrka na različnih lokacijah po Sloveniji.
Slike s konference so v galeriji spodaj.