​Okusna zmaga s Slovenskim medom

23.11.2023 10:38:45
Tajništvo
Boštjan Volk, obetavni kuharski talent, je v sodelovanju s Tristanom Romihom zasluženo zasedel prvo mesto na prestižnem evropskem kuharskem tekmovanju, European Young Chef Award, ki je potekalo v Franciji. Po osvojitvi vrhunskega priznanja je Boštjan Volk izrazil navdušenje nad ključnim sestavinami, ki so oblikovale zmagovalno jed: »Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo je nepogrešljiv element, ki je jedem dal poseben pridih in svojevrsten okus, ki je navdušil komisijo in me pripeljal do vrha.«
 
Rdeča nit zmagovalne jedi je bila kombinacija tradicije in sodobnosti. Medenjak, ki sta ga pripravila iz Slovenskega medu z zaščiteno geografsko označbo je bil izdelan po tradicionalnem receptu, obogatila pa sta ga z orehovim jedrcem in vgravirano čebelo na hrbtni strani. Servirala sta ga na leseni deski, posuti s cvetnim prahom, v kombinaciji s prežganim mlekom in medom. Poleg tega sta Volk in Romih pripravila tudi jed na moderen način s komponentami medu, oreha, hruške ter medenim sladoledom in medenim hrustkom, ki vizualno dopolnjuje estetsko aranžiran krožnik. Vsa živila v jedeh izvirajo iz lokalne pridelave, kar poudarja trajnostno naravnanost kulinarične zgodbe uspeha.
 
Med, ki sta ga uporabljala kuharja za pripravo zmagovalnih jedi je prispevala Čebelarska zveza Slovenije iz sredstev v okviru projekta promocije medu iz EU shem kakovosti Enjoy, it's from Europe.
 
Čebelarska zveza Slovenije

Foto: arhiv Boštjana Volka in arhiv ČZS

Fotografije