Fižolove kroglice z medeno pomako

08.01.2019 14:20:42
Na videz igriv ter očem in vsem drugim brbončicam privlačen projekt z naslovom Kuhnapato na Slovenskem deluje že osmo leto, v zadnjih treh letih s sofinanciranjem MZ-ja v okviru Nacionalnega programa Dober tek, Slovenija. Ima pomembno vlogo pri spodbujanju mladostnikov k zdravemu in trajnostnemu življenju. Ponosni smo, da nam je s pomočjo osnovnošolcev ali slovenskih osnovnih šol uspelo predstaviti več kot 3000 pozabljenih jedi naših prednikov, od katerih je marsikatera povezana z medom, z njimi navdušiti gostince, starše in druge sorodnike, državne institucije ter vso drugo javnost doma ter delno tudi v tujini. Otroci so se namreč izkazali za izjemen »medij« motiviranja lastne generacije in starejših ter v nekaj primerih nastopajo kot mentorji mlajšim. Med najpomembnejše cilje uvrščamo medgeneracijsko in medvrstniško spodbudo za zdrav način prehranjevanja, predvsem za uporabo večje količine zelenjave, sadja in kaš namesto močnatih in mastnih sestavine. V zadnjih letih smo otroke postavili v šolske kuhinje in tako omogočili visoko stopnjo motivacije za naše cilje in popolnoma drugačno »klimo« na celotnih šolah, kar vodi v uspeh na vseh področjih.
 
SESTAVINE
Kroglice: 20 dag kuhanega fižola, 2 gomolja zelene, 1 koleraba, 5 dag ješprenja, sol, pest mletih suhih ocvirkov.
Pomaka: 3 zrele hruške, 2–3 žlice akacijevega medu, 1 žlica naribanega hrena, sok pol limone, pol čajne žličke limonine lupinice.
 
PRIPRAVA
Fižol odcedimo in ga spasiramo. Zeleno in kolerabo olupimo in narežemo na koščke. Te skuhamo v slanem kropu skupaj z ješprenjem. Ješprenj naj bo kuhan do zelo mehkega, da se tudi zelenjava dodobra zmehča. Odcedimo in zmešamo s fižolovo kremo. Oblikujemo kroglice in jih na grobo povaljamo v ocvirkih. Hruške olupimo in pet minut kuhamo v zelo malo vode. Odcedimo in še toplo zmeljemo. Dodamo hren, limonin sok in lupinico ter premešamo. Ko se masa ohladi, vmešamo med in ponudimo ob kroglicah.

Avtorica recepta: OŠ Kolezija, skupina Grunvalffen, Foto: arhiv Kuhnapato